Bebyggelsen kommer att förtätas.
Bebyggelsen kommer att förtätas.

Kungsbacka centrum förtätas

ANNONS
|

Byggnadsnämnden lägger nu förslag på två nya detaljplaner för bostäder och verksamhetslokaler i Kungsbacka Innerstad. Det är i kvarteret Norrbro, i hörnet Västergatan/Vallgatan, och utmed ån, samt i kvarteret Glädjen, i hörnet Storgatan och Södra Torggatan, som det ska byggas både nytt och om.

I kvarteret Norrbro ska det uppföras två nya byggnader, den ena i nordvästra delen av kvarteret med fasad mot Västergatan och Vallgatan, den andra utmed ån. Byggnaden mot Västergatan/Vallgatan ska rymma både bostäder och lokaler för verksamheter. För att skapa en tyst gårdsmiljö byggs huset ihop med befintliga byggnader.

Även den nya byggnaden längs ån ska länkas ihop med intilliggande byggnad. Detaljplanen beskriver en annexbyggnad på ett och ett halvt plan intill byggnaden med restaurang.

ANNONS

- Redan i dag finns en gällande detaljplan med byggrätt för "kiosk och servering" mellan de två husen som vetter mot ån i kvarteret Norrbro. I den nya detaljplanen blir byggnaden lägre och kommer inte att innehålla bostäder, berättar Helena Thomann, planarkitekt.

Nuvarande utbyggnad till restaurangen kommer att rivas, men bryggan över ån ska behållas. En genomgång mellan annexbyggnaden och befintligt hus mot söder ska finnas kvar och bakom den nya låga byggnaden ska ett litet minitorg med sittplatser bevaras.

I kvarteret Glädjen, i hörnet Södra Torggatan och Storgatan, ska den kulturhistoriskt värdefulla byggnaden på Storgatan 9 bevaras samtidigt som gårdshusen ska rivas och ersättas av nya byggnader. En trädgård som finns inne på gården ska bevaras.

Vanligtvis tar en planprocess ett år och avslutas med ett beslut om ny detaljplan och byggnadslov.

Samråd för detaljplanerna pågår fram till den 16 juni. Förslagen finns utställda i Stadshuset.

ANNONS