Kungligt prisad för sitt matengagemang

Matkonsulten Eleonor Schütt från Lycke i Kungälvs kommun har jobbat med att inspirera och sprida matglädje i snart 30 år. Nu har hon prisats med en kunglig silvermedalj för sitt långa engagemang för bra, ­hälsosam och lättlagad mat.

ANNONS
|

Eleonor Schütt är bondtösen som reser land och rike runt och föreläser om bra mat för alla. Tillsammans med sina kollegor på Hushållningssällskapet har hon varit med och producerat appar som gör det lätt för alla att laga mat. Och under flera år har hon pratat lättbegripligt om mat i radion. Nu har hon fått ett rejält kvitto på sin livsgärning – en kunglig silvermedalj från Kungliga skogs- och lantbruksakademien.

När GP träffar henne har hon lagat en morotssoppa som det finns recept på i både appen och kokboken Matglad.

– Appen Matglad är till för alla som behöver lite extra stöd i matlagningen; barn som vill börja laga mat, ungdomar som flyttar hemifrån, personer med funktionsnedsättning och många, många fler.

ANNONS

Med den vann Hushållningssällskapet Post- och telestyrelsens innovationspris 2015 och då kunde de göra en ännu enklare app – Matglad - helt enkelt, med filmade sekvenser och tal.

– På en föreläsning var det en kvinna som berättade att hennes bror, som hade ett funktionshinder, tidigare bara lagade en enda typ av maträtt, men att han tack vare appen nu kan laga betydligt fler rätter och tycker det är jättekul. Detta är ett exempel som gör att mitt arbete känns meningsfullt, viktigt och roligt.

Eleonor Schütt har varit Hushållningssällskapet väst troget i 30 år – i stort sett ända sedan hon tog sin Hushållslärarexamen vid Göteborgs universitet.

–Jag har alltid känt att Hushållningssällskapet har förändrats och utvecklats i takt med tiden och att vi har nyskapande och innovativa idéer.

Hushållningssällskapet väst arbetar i huvudsak med utbildning av personal inom vård, skola och omsorg, samt butiker och restauranger.

– Vår styrka är att omsätta teoretisk kunskap till praktisk matlagning och det gäller alla typer av livsmedel. Utbildningarna kan handla om klimatsmart mat, mat vid allergi, livsmedelshygien men även friskvårdsföreläsningar för personal på företag.

Närmast ska de utbilda hemtjänstpersonal i matlagning till äldre sedan Mölndals stad har tagit ett politiskt beslut om att hemtjänsten ska laga mat hemma hos dem de besöker.

ANNONS

– Men det ställer krav på personalen och vi ska ha en utbildning i vad som är bra mat för äldre, säger Eleonor som berättar att det är viktigt att äldre får mat som är näringstät och serveras på ett trevligt sätt.

28 januari tog hon emot den kungliga silvermedaljen inför cirka 540 personer i Blå hallen i Stadshuset i Stockholm.

– Det kändes fantastiskt när de läste upp motiveringen, jag ville stanna tiden och nypa mig i armen. Jag är otroligt stolt och hedrad, det är en bekräftelse på att jag bidragit till matglädje och förhoppningsvis bättre folkhälsa.

Hushållningssällskapet

  1. Första Hushållningssällskapet bildades 1791 på Gotland för att få bukt på missväxt och svält och få ny kunskap om en mer rationell livsmedelsproduktion.
  2. I dag finns 17 fristående sällskap över hela landet med drygt 700 medarbetare.
  3. Har bland annat tagit fram apparna Matglad, Matglad-helt-enkelt och hemsidan Mat, minnen och musik, där recept varvas med tillhörande bilder och musik.
  4. Apparna, som också är kostnadsfria, är i dag nedladdade cirka 145 000 gånger.
ANNONS