Åseberget, i bakgrunden, ligger mellan Marstrandsvägen på bilden och E6.
Åseberget, i bakgrunden, ligger mellan Marstrandsvägen på bilden och E6.

Kungälvspolitiker vill skynda fram bostäder nära E6

ANNONS
|

Åseberget är i dag ett obebyggt bergsområde alldeles vid motorvägen i centrala Kungälv. På andra sidan E 6 ligger Kungälvs sjukhus.

Kommunala markbolaget Bokab har en längre tid planerat för en exploatering av Åseberget, och man har redan fått ett positivt planbesked av politikerna i Kungälv.

Men sedan dess har arbetet gått långsamt. Alldeles för långsamt, anser ledamöterna i framtids- och utvecklingsberedningen som består av representanter från åtta partier i Kungälv. I en skrivelse till kommunfullmäktige kräver de nu att arbetet skyndas på, helst redan under den här mandatperioden.

–Vi ser att vi bygger lite för få bostäder i Kungälv. Plan och bygg har inte resurser att jobba med den planen också eftersom de har fullt upp med Kongahällaplanen och annat, säger beredningsledaren Bernt Lundborg (S).

ANNONS

Han och övriga i beredningen anser att problemet ska lösas genom att markägaren Bokab och ett antal byggbolag får förtroendet att i egen regi driva viktiga delar av planeringsprocessen framåt.

– Den lösningen blir allt vanligare. Så får kommunen sköta den rena myndighetsutövningen. Om man pratar med stora aktörer som till exempel Skanska så är de ofta beredda att hjälpa till. Det finns ett gemensamt intresse här, säger Bernt Lundborg.

Som GP tidigare har berättat så skulle Åseberget fullt utbyggt kunna ge mellan 800 och 1 000 nya bostäder.

ANNONS