Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När nazistiska Nordiska moståndsrörelsen demonstrerade i Göteborg i september förra året blev det våldsamt. Kungälvs kommun oroas över hur säkerheten i Kungälv ska kunna upprätthållas vid planerade torgmöten. Arkivbild: Olof Ohlsson

Kungälvs kommun vill få stopp på NMR

Polisen sa ja, men nu överklagar Kungälvs kommun beslutet att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen ska få hålla torgmöten i samband med valet. Frågan handlar om hur ordningslagen ska tolkas.

Kungälv är en av tre kommuner i Sverige där partiet ställer upp i kommunvalet. Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen NMR har både ansökt om att få sätta upp en valstuga i parken vid Nytorget i centrala Kungälv samt anordna två torgmöten. Polisen har nyligen sagt ja till ansökningarna om torgmöten.
– Så som lagstiftningen ser ut är vår bedömning att det inte går att neka dem tillstånd. Deras rätt att uttrycka sina åsikter och demonstrera går före ordning och säkerhet, säger Teodor Smedius polischef i Kungälv.

Kungälvs kommun har gjort en annan tolkning av samma lag. Kommunen hävdar att risken för att störa ordning och säkerhet är uppenbar både vid valarbete i parken och vid torgmöten att kommunen enligt ordningslagen kan neka tillstånd vilket Kungälvs-Posten var först att skriva om.
– Vi baserar det på att det finns en oro bland företagare med butik i närheten och bland allmänhet samt på händelserna i Almedalen i Visby, säger Martin Hollertz, tillförordnad teknisk chef i Kungälvs kommun.

Det är polisens tillståndsenhet i region väst som fattat beslut och kommunen har fått lämna synpunkter. Men eftersom valstugan placeras på kommunal mark har kommunen kunnat använda sitt kommunala veto och polisen har då tvingats gå på kommunens linje.

Polischefen i Kungälv står bakom båda besluten men han välkomnar samtidigt en prövning i domstol.
– Min uppfattning är att vi är lite för säkra på att det här är enda sättet att tolka ordningslagen. Jag efterlyser en öppnare diskussion och ett samtal inom polisen. Jag påstår att man har visat genom sitt agerande att man är en öppet rasistisk och öppet våldsbejakande organisation med risk för svårare oordning på allmän plats, säger Teodor Smedius.
Han påpekar att förvaltningsdomstolen ändrade marschvägen för NMR vid en demonstration i Göteborg i september förra året.

NMR har varit mycket aktiva i Kungälv på sistone och haft aktioner och delat ut flygblad, bland annat utanför en stor matbutik var och varannan helg. Vid de tillfällena har de inte sökt tillstånd.
GP har varit i kontakt med Simon Engelin, valkampanjledare från NMR, för en kommentar kring de nyligen fattade besluten. Men han väljer att inte uttala sig.
– Varför skulle jag vilja det? Vi har våran egen media, säger han.