Strandverket på Marstrand tas över av Kungälvs kommun.
Strandverket på Marstrand tas över av Kungälvs kommun.

Kungälvs kommun tar över Strandverket

ANNONS
|

I och med att GP:s ägare Peter Hjörne vid årsskiftet kliver av som finansiär för konsthallen har Kungälvs kommun tittat efter ett sätt att driva vidare Strandverket. Sedan 2012 har familjen via en stiftelse finansierat verksamheten med två miljoner kronor om året.

Tillsammans med Statens fastighetsverk och Västra Götalandsregionen har kommunen i en avsiktsförklaring presenterat en lösning för konsthallens framtid. I den framgår att kommunen tillfälligt tar över huvudmannaskapet och att konsthallen från årsskiftet samfinansieras tillsammans med Statens fastighetsverk och Västra Götalandsregionen.

– Jag tycker att det känns väldigt roligt och seriöst. Det kommer att placera Kungälv på en ny, högre nivå, säger Miguel Odhner (S), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS

Enligt Miguel Odhner är detta positivt för besöksnäringen och innebär jobb och tillväxt i kommunen.

Även på sektorn för kultur och samhällsservice ser man positivt på att kommunen nu tar över.

– Vi vill långsiktigt satsa på Strandverket. Det är ett kulturhistoriskt besöksmål i Kungälv, säger Robert Hallman, kulturchef i Kungälvs kommun.

Enligt Robert Hallman vill kommunen ha kvar verksamheten eftersom konsthallen har varit positiv för Marstrand. Bland annat har Strandverket lockat besökare från hela Sverige och övriga delar av världen året runt, vilket är viktigt eftersom Marstrands säsong för övrigt är väldigt kort.

Under 2017 kommer Statens fastighetsverk att efterskänka hyran till ett värde på en halv miljon kronor och stå för de löpande driftskostnaderna. Kungälvs kommun tar över personalansvaret och går in med närmare två miljoner. VG-regionen avsätter 150 000 kronor till verksamheten.

Nu kommer de tre intressenterna att föra fortsatta samtal om den långsiktiga planen för Strandverket, liksom Bohus fästning i Kungälv och Carlstens fästning på Marstrand som alla ingår i en större gemensam satsning.

– Det som är roligt nu är att VG-regionen är med, säger Miguel Odhner.

Fakta: Strandverket

  1. Konsthallen är inhyst i fortifikationen Södra Strandverket, en försvarsanläggning byggd i mitten av 1800-talet.
  2. Den öppnades 2012 efter ett privat initiativ av bland andra GP:s ägare Peter Hjörne och fotografen Hasse Persson.
  3. Strandverket har tre utställningar per år, en på våren, en på sommar-tidig höst och en på vintern.
  4. Just nu pågår Strandverkets vintersalong – Valand revisited där konstnären och skulptören Pål Svensson har återbesökt konstskolan Valand och valt ut 15 spännande konstnärer från 1980-talet och framåt. Utställningen pågår till 15 januari 2015.

Källa: Strandverket.se

ANNONS