Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Undersköterskorna på Ytterbyhemmet har riktat stark kritik mot kommunens förslag om ändrade scheman för nattpersonal. Bild: Lisa Henricson

Kungälvs kommun backar om nattjobben

Efter proteststormen mot ändrade arbetstider för nattpersonal i Kungälv backar kommunen nu om pilotprojektet.

Som GP tidigare berättat ville Kungälvs kommun starta ett pilotprojekt som innebar att antalet timmar för undersköterskor som jobbar natt skulle minska från tio till nio timmar. Skälet var att kommunen ville följa SKL:s riktlinjer om hälsosamma scheman.
Men förslaget mötte hård kritik från undersköterskorna på Ytterbyhemmet. Enligt dem skulle schemaändringen innebära att de skulle behöva jobba upp till tre extra nätter under en period på fyra veckor för att behålla samma lön som idag, vilket Kungälvs-Posten var först att skriva om.
Sedan de fick beskedet om projektet har undersköterskorna protesterat högljutt. De har lämnat över en namnlista till ansvariga chefer, mejlat politiker och startat en facebookgrupp som på kort tid fått över 1 000 följare.

Nu ser det ut som att deras protester gett resultat och under onsdagen fick undersköterskorna besked från kommunchefen Haleh Lindqvist om att Kungälvs kommun beslutat att dra tillbaka förslaget. 

– Det känns jättebra, nu har vi i alla fall lyckats stoppa det här och fått ett andningshål, säger undersköterskan Ylva Olsson, en av dem som har drivit frågan.
Hon och kollegorna på Ytterbyhemmet har också varit kritiska till att de inte fått vara mer involverade i processen, bland annat när det gäller riskbedömningar. Ylva Olsson hoppas nu på en förändring i fortsättningen.
– Det behövs göras förbättringar inom äldreomsorgen, men personalen måste vara delaktig.

Haleh Lindqvist betonar att beslutet om att inte genomföra pilotprojektet i första hand är taget av verksamhets- och sektorchefen för Trygghet och stöd.
– Vi gör det här eftersom det finns en känsla hos personalen att de inte fått vara delaktiga. Därför måste man börja om från början och titta på det här ihop med medarbetarna.
Haleh Lindqvist betonar att syftet hela tiden varit att förbättra arbetsmiljön för medarbetarna på natten och att projektets syfte var att ge svar på frågor kring vad en schemaförändring skulle ge för konsekvenser för både enskilda medarbetare och brukare på äldreboendet.
– Det har aldrig varit en diskussion om sänkta löner, men vi fick ingen chans att pröva hur det här skulle bli.
Har ni avfärdat tanken om att minska arbetstiden på natten?
– Vad resultatet blir i slutändan får vi återkomma till.