Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett möte på Kvarnkullen i början av november fick ställas in efter protester. Nu har Kungälv tagit fram ett regelverk för korttidsuthyrning. Arkivbild: Curt Warås

Kungälv ser över regler för uthyrning

Kungälvs kommun har tagit fram ett regelverk för korttidsuthyrning, detta sedan ett kritiserat möte på Kvarnkullen fick ställas in med kort varsel.

I början av november hyrde turkiska föreningen Förenade ungdom konferenslokalen Kvarnkullen för ett möte. Vad som inte framgick då var att den turkiske parlamentsledamoten Metin Külünk skulle tala. Detta blev kommunen varse om dagarna innan och bombarderades då med mejl från kritiker som menade att han var den turkiske presidenten Tayyip Erdogans främste vapendragare.

Inledningsvis stod kommunen på sig och hävdade att man inte såg några formella förhinder mot att tillåta mötet så länge det följde svenska lagar och regler. Men protesterna fortsatte och mötet ställdes slutligen in.

Kommunstyrelsen har nu antagit ett regelverk för korttidsuthyrning som innebär att den som hyr måste redovisa vad lokalen ska användas till och lämna referenser. Föreningar måste visa upp stadgar som visar föreningens ändamål. Kommunen kan avbryta uthyrningen om oordning kan uppstå i eller i anslutning till lokalerna. Detta har fått oppositionen att reagera. 
– Ja, verkligen, det känns inte klokt, vi är offentliga och ska vara demokratiska, säger Anders Holmensköld (M), andre vice ordförande i kommunstyrelsen, som tycker att kommunen genom att skärpa reglerna för uthyrning frångår kärnvärden som yttrandefrihet och mötesfrihet.
– Det är en total tankevurpa, om någon tänker demonstrera mot ett möte så kan man ställa in. Det som kännetecknar ett demokratiskt samhälle är att folk håller konstiga möten och ibland blir det stökigt, men alla andra alternativ är fel, säger han.

Men kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner (S) håller inte med om den beskrivningen.
– Det stämmer inte på något sätt, det är viktigt med regler, det här är inget som hindrar mötesfriheten, det kan ju mycket tydligt kopplas till grundlagen, säger han.