Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kungälvs kommun vill få frågan om NMR:s tillstånd att bedriva valkampanj prövad av Högsta förvaltningsdomstolen. Bild: Adam Ihse

Kungälv ger inte upp kampen mot NMR

Kungälv ger inte upp kampen för att stoppa nazistiska Nordiska motståndsrörelsens kampanjarbete. Får kommunen inte rätt i Högsta förvaltningsdomstolen vill de driva frågan om lagändring.… – Jag tycker att vi är modiga och klarvakna till skillnad från en del andra, säger Elisabeth Mattsson (L).

De senaste veckorna har Kungälvs kommun hamnat i rampljuset på grund av frågan kring NMR:s rätt att hålla torgmöten och arrangera allmänna sammankomster i centrum fram till valet. Polisen gav grönt ljus till NMR, men Kungälvs kommun gjorde en annan bedömning av ordningslagen och överklagade till förvaltningsrätten och kammarrätten men fick avslag. Domstolarna hänvisar till polisens bedömning och att det därmed inte går att begränsa mötesfriheten, som är skyddad enligt grundlagen. 

Men trots det vill Kungälv, som enda kommun i landet, nu få frågan prövad även i Högsta förvaltningsdomstolen.
– Det kan inte vara så att vi som ensam kommun ska ta tag i det här bekymret. Vi vill inte ha nazister på våra gator och för att få lagstiftarna att lyssna måste vi göra så här, säger kommunfullmäktiges ordförande Elisabeth Matsson (L).
Kommunen anser att frågan har principiell betydelse för grundlagsskyddade fri- och rättigheter. I sitt överklagande hänvisar den till att det går att begränsa mötesfriheten och skriver att "det inte kan vara lagstiftarens mening att antidemokratiska organisationer som förespråkar våld ska tillåtas demonstrera och ha torgmöten på bekostnad av övriga medborgares rättigheter".

Kommunen har fått avslag i två instanser. Har stort hopp har ni om att få rätt nu?
– Att NMR skrämmer folk tycker jag är tillräckligt för att säga att man inte kan upprätthålla säkerheten. Det blir obehaglig stämning. Vi tycker att det finns lagstöd för det och det tycker även våra jurister. Men det har ju inte gått hittills och därför tror jag att vi måste driva frågan om lagändring till riksdag och regering.
Kungälv är en av endast tre kommuner i landet där NMR kandiderar till fullmäktige. Elisabeth Mattson ser en tydlig koppling till Kungälvs mörka historia som nazistfäste. 1995 mördades 14-årige John Hron i Kode av nynazister och efter det startades Toleransprojektet, som senare spreds i hela landet.
– Anhängare av nazismen har funnits här sedan 30-talet. NMR hoppas väl på någon form av grogrund här, men det ska de inte ha mycket för.

Högsta förvaltningsdomstolen har fortfarande inte tagit ställning till prövningstillstånd, men sa nej till Kungälvs kommuns begäran om inhibition. Därmed kan NMR fortsätta med sitt kampanjande och hålla ett planerat valmöte i centrala Kungälv i morgon söndag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.