Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sedan 2014 har Kungälvs kommun mer än fördubblat intäkterna från parkeringsavgifter. Bild: Jonas Lindstedt
Sedan 2014 har Kungälvs kommun mer än fördubblat intäkterna från parkeringsavgifter. Bild: Jonas Lindstedt

Kungälv bland dem som ökat intäkterna från parkering mest

Kommunernas intäkter från parkeringsavgifter har ökat kraftigt på senare år visar en enkät från Sverige Radio. Kungälvs kommun hör till dem som har den största ökningen. Men majoriteten har fortfarande gratis parkering på de kommunala parkeringsplatserna.

Kungälvs kommun har mer än fördubblat pengarna de får in från parkeringsavgifter under de senaste fyra åren, visar radions enkät. Förra året fick Kungälv in tio miljoner kronor, vilket gör att kommunen hamnar på tredje plats bland dem som ökat mest och som svarat på enkäten, skriver P4 Göteborg.

Martin Hollertz, teknisk chef i Kungälv, förklarar ökningen med att kommunen har vuxit, därmed har parkeringsytorna blivit fler och avgifterna har höjts för att kunna finansiera nya parkeringshus.

– Det finns en lång tradition av att ta ut avgifter i Kungälv och man tycker att det är parkörerna som ska betala. Det ska inte skattebetalarna göra, säger Martin Hollertz till P4 Göteborg.

I Göteborgsregionen är det bara Göteborg, Orust, Kungälv och Mölndal som har avgiftsbelagda parkeringar på kommunal mark. enligt P4 Göteborg. Kungälv är den kommun som ökat intäkterna mest.

Ekonomisk fördel för bilägare

I region Halland har Kungsbacka ökat sina parkeringsintäkter mest. På fyra år har kommunen fördubblat pengarna och fick senast in drygt en miljon kronor.

– Fler människor parkerar i Kungsbacka, vi är en växande kommun och framförallt är det stadskärnan som växer mycket, säger Emanuel Forsell, enhetschef för parkering och tillståndsenheten i Kungsbacka till P4 Halland.

LÄS MER: Så hög blir p-avgiften i Kungsbacka

Intresseorganisationen Gröna bilister är kritiska till att de flesta kommuner inte tar ut parkeringsavgift och anser att det ger bilägande kommuninvånare en ekonomisk fördel framför andra kommuninvånare.

– Parkering kostar och någon måste betala, om man inte tar ut avgifter får pengarna tas någon annanstans, via skatter till exempel, säger generalsekreterare Martin Prieto Beaulieu till P4 Halland.

Sveriges Radio har frågat samtliga 311 kommuner och regioner. Av de 292 som har svarat tar 89 ut parkeringsavgifter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.