Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Kulturum skapar nya vägar för samarbete

Bibliotek och gymnasium, skola och Ungdomens hus, bostäder, föreningslokaler, scener och hem åt olika förvaltningar har placerats i samma byggnad. På lördag invigs Kulturum i Partille med otraditionell bandknytning.

2006 invigdes köpcentret Allum. Det blev något av starten för Partilles alltjämt pågående förvandling från förort till förstad. Men för att skapa en motvikt till handeln i centrum önskade kommunföreträdare också en plats för att skapa möten och aktiviteter på ett mer kulturellt plan. Och med en budget på närmare en halv miljard kronor har kommunala Partille nu skapat allaktivitetshuset Kulturum.
– Jag skulle vilja säga att det här är en unik plats för gränslöst lärande där vi hela tiden utmanar framtiden, säger Sofie Andresen som är rektor på gymnasiet.

Redan i mitten på 1960-talet byggdes kommunens huvudbibliotek på Gamla Kronvägen. Ett knappt stenkast österut förlades gymnasiet. Nu har delar av dessa byggnader byggts samman och förädlats. Och i nya lokaler har bland annat kulturskolan, Ungdomens hus, en förskola, flera kommunala förvaltningar, vuxenutbildning och diverse föreningar flyttat in. Och på de övre våningarna har Partille byggt 150 lägenheter, både för idrottsgymnasiets elever som allmänheten.
– Jag ryser när jag tänker på hur mycket kompetens som finns samlad på en och samma plats, säger Sofie Andresen.
– Nu jobbar vi inte i några stuprör längre utan mycket mer parallellt och tillsammans över gränserna, säger Susanne Krook, även hon gymnasierektor.

För att i högre grad vara ett hus för alla Partillebor håller biblioteket öppet klockan 08–20 varje vardag.
– Många studenter väljer att sitta här och plugga. De behöver inte boka platser och det brukar alltid finnas datorer till dem som behöver, säger bibliotekarien Lisa Sjödin.
Hösten 2015 öppnade Kulturum med bland annat nyrenoverade och tillbyggda lokaler för gymnasiet och kulturskolan. I januari i år startade de första förskoleklasserna och först till hösten 2018 är byggnaden helt fylld då även grundskolan flyttar in. 
– Det här öppnar nya möjligheter. Vi på biblioteket har exempelvis språkkafé för nyanlända och sedan kan vi följa vad de gör på SFI (svenska för invandrare) för att komma vidare till nästa gång, säger Lisa Sjödin.

Även för Ungdomens hus har flytten till Kulturum varit ett lyft.
– Om jag har en kille eller tjej som gillar att spela gitarr, men som aldrig skulle ta steget att börja i kulturskolan, så kan jag bara låna en lärare därifrån några minuter. Vi jobbar väldigt mycket så, fram och tillbaka, säger fritidsledaren John Carlsson.
På lördag invigs Kulturum på riktigt, med bland annat uppträdanden och mängder av prova-på-lektioner från scener och i salar. Men som symbolik för Kulturums samarbeten kommer inget band att klippas.
– Nej, här kommer vi att knyta band med varandra, säger Sofie Andresen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.