Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De trånga gatorna och gränderna har blivit en riskfaktor för evenemanget Kulturnatt i Kvarnbyn. Bild: Camilla Eliasson

Kulturnatten på väg att läggas ned

För två år sedan lockade evenemanget Kulturnatt i Kvarnbyn 10 000 personer. Nu förslås det läggas ned av säkerhetsskäl.

Kulturmiljön i Kvarnbyn har i många år fått agerat kuliss för ett av Mölndals stads största evenemang - Kulturnatt i Kvarnbyn. Här har besökarna kunnat uppleva musik, konst och dans i skenet av den upplysta forsen. Men i takt med att besökarna ökat har också evenemanget börjat ifrågasättas. 

2017 kom det 10 000 personer som skulle samsas i de smala branta backarna och trånga gränderna i östra Mölndal. 
– Det är inte längre hållbart. Det är jättetråkigt för det är ett mycket uppskattat evenemang, säger Cajsa Lagerkvist, avdelningschef för museum, konst och kultur i Mölndals stad och den som ansvarat för översynen som resulterat i förslaget att lägga ned evenemanget. 

Skälen uppges vara flera. Säkerheten är ett, tillgängligheten ett annat. Den gamla kulturmiljön är fantastisk men begränsar, anser Cajsa Lagerkvist.
– Om något händer blir det svårt att ta sig fram på liten yta bland så många människor. Jag har också hört många som sagt att de inte känner att det här är ett evenemang för dem på grund av att det inte är så tillgängligt.

Efter succéåret fick tjänstepersonerna på förvaltningen i uppdrag av politikerna i kultur- och fritidsnämnden att se över evenemanget som då också hade fått en kraftigt sänkt budget. 
– Hade det bara varit en ekonomisk fråga hade vi kunnat äska om mer medel eller försökt fördela om resurser.  Men det handlar om säkerhet och tillgänglighet.  Det är även väldigt väderkänsligt. I år fick vi stänga klockan 22 när det kom en störtskur, säger Cajsa Lagerkvist.

Pernilla Övermark (S) är kultur- och fritidsnämndens ordförande. Hon ser ytterligare en anledning till att evenemanget bör läggas ned.
– Det har blivit allt dyrare med tekniken kring ljus och scen så det blir inte så mycket kvar till kulturen. Det kostar för mycket att arrangera i förhållande till vad vi kan erbjuda Mölndalsbon i slutändan. 
Varför just säkerheten blivit ett problem nu efter att evenemanget hållits på samma plats i många år kan Pernilla Övermark inte svara på. 
– Nu när de här problemen har lyfts fram kan vi inte blunda för det. 

De pengar som redan avsätts till kulturnatten i budgeten för 2019 föreslås gå till att skapa kultur på flera platser i Mölndal under kommande år.
Än så länge har arbetsutskottet sagt ja till förvaltningens förslag. Kultur- och fritidsnämnden tar beslut 13 december.