Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Förespråkar nytt kulturhus på Tjörn. Från vänster: Rolf Persson (KD), George Strömbom (C), Benita Nilsson (L) och Anette Olausson Johansson (MP). Bild: Martin Björklund

Kulturhus på Tjörn – politisk stridsfråga

Ett kulturhus för närmare 90 miljoner kronor eller inte? Det är just nu den stora politiska stridsfrågan på Tjörn.

Saga kulturhus i Skärhamn har gjort sitt. Huset används enbart till biovisning då kommunen inte kan garantera säkerheten om scenen skulle användas. Men det råder politisk oenighet i frågan om att bygga nytt på samma plats. I dagsläget finns inte ett öre avsatt i budgeten. S, SD och Tjörnpartiet är emot en sådan satsning de närmaste åren, M-ledamöter finns på ömse sidor medan övriga partier i den styrande majoriteten, L, C, KD och MP är positiva. 
– Vi beklagar, men det finns inte pengar till ett kulturhus, säger Benny Andersson (S).
– Vi säger blankt nej till ett kulturhus. Det finns annat att satsa på, säger Gert Kjellberg från Tjörnpartiet som har föreslagit att frågan skall avgöras genom en folkomröstning på valdagen nästa år.

Kulturnämndens ordförande Benita Nilsson (L) är av en helt annan åsikt.
– Detta är inte en kostnad utan en investering för framtiden. Det ska bli ett hus där unga och gamla kan mötas och där inte minst barn och ungdomar kan ha aktiviteter, säger Benita Nilsson (L), som talar om att investeringen skulle gå på cirka 88 miljoner med en årlig driftskostnad på 5,5 miljoner kronor.
Hon får medhåll av Rolf Persson, KD:s ordförande på Tjörn:
– Ett kulturhus är en nödvändighet för att få folk att flytta hit och för utvecklingen av både samhälle och näringsliv. Vi får en rad spin-off-effekter.

Benita Nilsson räknar med att fempartimajoriteten inom kort kommer att kunna presentera ett förslag på nytt kulturhus. Hon betonar att majoritetens företrädare har långtgående diskussioner kring finansiering med bland annat Västra Götalandsregionen och att bidrag också kommer att kunna sökas från EU. 
Därför talar mycket för att avgörandet kommer att ligga hos Moderaterna. Partiet är splittrat i frågan och M-ordföranden Björn Möller är lite förvånad över att ärendet tas upp nu.
– Vi har en överenskommelse att inte lyfta kulturhusfrågan under 2018, 2019 eller 2020. Tjörns kommun har en rad andra investeringar i äldreomsorg, barnomsorg och skola att genomföra och vi har inte fått några nya signaler att den överenskommelsen i fempartigruppen ska brytas. Det är dock riktigt att det finns olika meningar inom vårt parti, säger han.

Oavsett om det blir någon folkomröstning eller inte så råder det för närvarande en tydlig splittring kring kulturhusfrågan inom politiken på Tjörn. Om den inte leder till beslut inom kort kommer ärendet med stor sannolikhet att leva vidare in i valrörelsen nästa år.