Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kultur i Kvarnbyns grottor och kvarnrum

Konst, musik, mat, magi, poesi och dans. Årets kulturnatt i Kvarnbyn bjuder på allt som går att önska för Mölndalsbor och andra.

I kväll, fredag, drar Kulturnatt i Kvarnbyn igång för 13:e gången. Tusentals personer väntas ta sig till Kvarnbyn som fylls av aktiviteter, konstnärer, utställare och musik ända från Frälsningsarmén vid Mölndalsbro till Grevedämmet vid toppen av Mölndals kråka.

I Nymans kvarn håller Annie Johansson, som jobbar med skulptur och textil konst, att hänga två verk gjorda med tuftning, en industriell teknik som används till att göra ryamattor. Hon är en av konstnärerna som visar sin konst i Kvarnbyn. 

Till de två verken har hon haft begränsade mängder siden och nylon och fått arbeta inifrån och ut för att se hur långt tygerna har räckt. 
– Jag hade 30 meter siden och 20 meter nylon och det har fått bestämma formen, säger Annie Johansson som jobbar med sidenremsor som hon trär genom tyget bakifrån. 

På så sätt går konstverken att betrakta från två håll. Fast det ena har hon fått hänga mot en vägg då tidigare konstverk syntes på väggen.  
– Verket hänger lågt för att få fram tyngden, det ska anspela på graviteten, lagen som alla lyder under. Jag vill framhäva det, säger Annie Johansson.

I Stora Götafors gamla turbinhall installerar Jessica Johannesson, som arbetar med tråd av olika slag, sina verk. Hallen är mörk och det är svårt att upptäcka konstverken. Under Kulturnatten kommer hallen och konstverken ha fått rätt belysning. Precis i början av hallen hänger ett vitt skirt verk mot en vägg av gammalt trä, verket är sammanfogat av ståltråd, lindat med tyg och sedan målats och klätts med lera för att få olika tjocklek. 
– Jag försökte hänga det på en annan plats men det fungerade inte där, men här funkar det, säger Jessica Johannesson.

Det är så hon jobbar med sina installationer. Testar sig fram var de passar in i rummet. Och det var så ett svart verk, som ser ut som gamla fisknät och som hänger rakt över turbinrännan, kom till.
– Det har jag gjort i dag, det är väldigt syntetiskt och väldigt stor. Den tar energi i rummet, säger hon.

Utställningarna i Nymans kvarn och Stora Götafors kommer att vara öppna även 2 september.