Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Kul väskor ger bättre språk

Språkväskor. Ett nytt hjälpmedel för barn med tal- och språksvårigheter.

Runt åtta procent av alla barn i tre - fyra årsåldern har talsvårigheter. Då handlar det inte enbart om att de har det svårt med uttalet, utan även ordföljd och att kunna sätta ihop meningar.

- De flesta remisser från barnavårdscentralerna går till logoped, säger Maria Ehde Andersson, som tillsammans med Gerd Almqvist-Tangen är projektledare för projektet Språk-kedjan

Hon påpekar hur viktigt det är att barnen får hjälp innan de börjar skolan.

- Många elever får inte godkänt i kärnämnena. Ofta handlar det om att de inte haft med sig språket från början. Då blir det väldigt svårt att komma i kapp.

Hittills har det funnits få hjälpmedel för barn med talsvårigheter, enligt Maria Ehde Andersson. Men nu ska det bli ändring.

I projektet Språk-kedjan samarbetar Regionbiblioteket med barnhälsovården i Halland. Under ett och ett halvt år har BVC-personal, en logoped och bibliotekarier tagit fram språkväskorna. De innehåller allt från böcker till spel, leksaker och musik. Väskorna har fyra olika teman ordförråd, grammatik, språkljud och språkanvändning.

- Vi har också lagt i inspirationskort som ger tips på hur barnen kan jobba med de olika sakerna, säger Maria Ehde Andersson

Från och med slutet av oktober kommer språkväskorna att finnas på huvudbiblioteken i varje kommun samt på logopedavdelningarna.