Fredag den 4 september inleds rättegången mot de två bröder som misstänks för trippelmordet i Uddevalla vid Göteborgs tingsrätt.
Fredag den 4 september inleds rättegången mot de två bröder som misstänks för trippelmordet i Uddevalla vid Göteborgs tingsrätt.

Krutrester tungt bevis för trippelmord

ANNONS
|

Enligt förundersökningen hittades partiklar från skjutvapen på bland annat de misstänktas jackor, byxor och handskar. Den äldste broderns ena motorcykel hade också spår av samma partiklar. Åklagarna Per-Erik Rinsell och Viktoria Karlsson menar att detta är ett bevis på att bröderna varit de som avfyrat vapnen vid mordplatsen.

--- Se en sammanställning av bevisen längst ned i artikeln ---

När en pistol avlossas sprids ett moln av partiklar och andra ämnen.

– Partiklarna går inte särskilt långt – kanske högst en meter i diameter. Det betyder 50 centimeter från mynningen, säger kriminalteknikern Christer Back på Nationellt forensiskt centrum avdelning i Göteborg.

ANNONS

Läs också: Sarnecki : Ingen risk för nytt Lindomefall

Det handlar om små så kallade tändsatspartiklar på några tusendels millimeter som egentligen är oförbränt krut, så kallade nitriter. I hop med dessa partiklar skjuts också små koppar- och blyfragment ut när ett skott avlossas. Partiklar som hamnar på händer brukar försvinna efter några timmer. På kläder kan de sitta kvar längre.

Kriminaltekniker bedömer fynden utifrån en sannolikhetsskala, där den högsta graden är +4 och lägsta -4.

– Man kan aldrig säga att det till hundra procent är på ett speciellt sätt utan man bollar med sannolikheter här, säger Christer Back.

Bedömningen av fynden kan bero på flera faktorer.

– Om en glasruta har krossats och man hittar glas på den misstänktes kläder och jämför glaset med glasrutan kanske bedömningen bara blir +1. Alltså inte särskild stark sannolikhet eftersom vanligt fönsterglas kan finnas i de flesta glasrutor. Hittar man däremot också en hammare med glasrester hos personen då kan det bli en högre sannolikhet, kanske +3. Hur sannolikt är det att ha glas på både kläder och en hammare som liknar en krossad glasruta?

Samma skala har kriminalteknikerna använt när det gäller krutresterna i trippelmordsutredningen.

Här blir bedömningen från noll till +2, beroende på vilket fynd det gäller.

ANNONS

Tändsatspartiklarna på brödernas jackor bedöms som noll, det vill säga att det är lika sannolikt som osannolikt att kläderna varit nära ett skjutvapen när det avfyrats. Även om dessa partiklar inte kan bindas till speciella patronhylsor slår man ändå fast att fynden har sammansättning som partiklar i patronhylsorna på brottsplatsen.

Fynd av partiklar på ett par handskar och en handduk som hittades i den äldre broderns mc får högre bedömningsgrad, +1 och +2. Också vissa krutrestfynd på mc:ns gummihandtag bedöms som +2, vilket betyder att sannolikheten är större att dessa har varit i närheten av ett skjutvapen som avfyrats än att det inte har varit det. Fynd av krutrester på en spelkonsol som senare anträffades hos den 22-årige vän som åtalas för medhjälp till mord bedöms också som +2.

Hur ser ni på kriminalteknikernas bedömning av fynden?

– Det framgår av sakkunnigeutlåtandet att fynden är besvärande för de tilltalade. Vad gradbeteckningen i praktiken innebär kommer att förtydligas vid förhör i rättegången av den ansvarige forensiska generalisten Lars Jaeger. Där kommer han att få uttala sig närmare för att skapa en större förståelse för den standardiserade skala som man använder, säger kammaråklagare Viktoria Karlsson.

Hon vill inte gradera de olika bevisen som ska presenteras i rättegången.

ANNONS

– Jag vill inte gå in på en gradindelning. Vi har åberopat den bevisning som vi anser vara relevant för målet och som ska presenteras i rättegången.

ANNONS