Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Öppna varv i Ellös på Tjörn har i 20 år lockat båtfolket. Men nu drar sig Sweboat, båtbranschens egen organisation, ur och satsar på båtmässan i Marstrand i stället. Arkivbild: Lasse Edwartz

Kritik mot att Sweboat drar sig ur båtmässa

Sweboat satsar i år på båtmässan i Marstrand i stället för Öppet varv i Ellös. Något som fått Orustvarven att reagera.

Båtmässan Öppna varv i Ellös på Orust, som bytt namn till Öppet varv, har arrangerats i över 20 år men nu står det klart att båtbranschens egen organisation Sweboat inte kommer att delta 2017 utan väljer en båtmässa i Marstrand i stället.
– Vi räknar med cirka 20 000 besökare. Intresset är mycket stort för båtmässan i Marstrand och vi räknar med att cirka 200 motor- och segelbåtar kommer att visas under mässdagarna, säger Stefan Berne på Sweboat.

Kritiken från varven på Orust är mycket hård och Hallberg Rassy, det största av varven på Orust, som arrangerar Öppet varv i Ellös på västra Orust:
– Vi kommer självklart att fortsätta jobba med Öppet varv där vi visar båtar och tillbehör och där vi också kommer att ge besökarna möjlighet att få se hur båtbyggeri går till, säger Magnus Rassy, vd för Hallberg Rassy.

Från Sweboats sida är man optimister och menar att båtmässan i Marstrand, som arrangeras för tredje året i rad, kommer att dra mycket folk. Stefan Berne säger att orsaken till att Sweboat drar sig ur Öppet varv på Orust och i stället satsar på mässan i Marstrand är att man vill samla branschen på en plats och samtidigt ge företag och besökare större möjligheter att göra annat samtidigt.
– Problemet med Ellös och Orust är att det finns för lite att göra i övrigt, det finns en brist på hotellrum och konferensanläggningar och sedan menar vi att Marstrand internationellt är ett känt namn. Vi vänder oss också till yngre kundgrupper som delvis prioriterar ett annat slags båtliv än äldre personer. De har ett större intresse för motorbåtar och är mer intresserade av charter av båt, säger Stefan Berne och fortsätter:
– Vi har 100 landplatser på kajen och vi räknar med över 200-230 båtar i vattnet. Vi menar också att företag som deltar i mässan i Marstrand kan arrangera säljkonferenser och det finns massor av annat att göra på orten även för personer som inte är så båtintresserade.

Från Orust ser man emellertid annorlunda på hela den här tvisten:
– Det är ett märkligt agerande från Sweboats sida, menar Magnus Rassy. Man säger att man vill ena branschen och så gör man tvärt om och splittrar den i stället. Vi har lämnat Sweboat som organisation. Vi har sett ett stort intresse för Öppet varv och framför allt får vi hit många spekulanter både från Sverige och från andra länder som helt enkelt är intresserade av att köpa nya eller begagnade båtar på Orust.

Det blir uppenbarligen en het strid om de båtintresserade helgen 25-27 augusti.