Kristen armé fyller 100

ANNONS
|

Kårjubileet högtidlighålles med en utställning som invigs i dag, lördag, på Mölndals museum.

Men även om Mölndalskåren firar 100-årsjubileum så kunde man redan år 1888 se frälsningssoldater och vara med om frälsningmöten i trakten.

- När Frälsningsarmén kom till Kvarnbyn var Mölndal bara en utpost till dåvarande andra kåren i Göteborg, förklarar Salme Säfdal som utformat utställningen.

Stommen till Mölndalskåren var 15 soldater, varav många unga kvinnor i 20 - 25 årsåldern med adresser som Jörjekullen, Forsåker, Stensjö mosse och Eneborg.

Salme Säfdal citerar ur Frälsningsarmén tidning Stridsropet av årgång 1908: Ensajn Theolinda Schyberg till Mölndal. Därmed fick Mölndal officiellt en frälsningsarmékår, nummer 289 i Sverige.

ANNONS

Tidningsurklipp,"Nyheter från stridsfälten", som det så dramatiskt hette från den tiden berättar om ett målmedvetet och intensivt arbete. 1911 till 1912 var det väckelse på kåren och antalet soldater ökade från 15 till 65.

Och det kommer ständigt en ström av nya frivilliga till Frälsningsarmén i Mölndal. Antalet soldater är ungefär lika med vad som utgjorde kärnan i början på 1910-talet.

- Tonårsverksamheten går bra och vi har scouting, minibrass, bibelstudier och myskvällar på programmet för att nämna några områden, säger Salme Säfdal.

Då kårens arbete startade i Mölndal 1908 hölls de första mötena i Eneborg.

Den nuvarande fastigheten vid Kvarnbygatan 6 har varit Mölndalskårens egen sedan 1911.

Under årens lopp har man gjort olika förändringar och 1982 kunde man glädjas åt en omfattande om- och tillbyggnad.

Mölndalskåren bedriver ett omfattande socialt hjälparbete.

- Men vi har inget direkt uppsökande arbete. En fast anställd officer tar emot begäran om hjälp och delar ut presentkort till behövande, berättar Salme Säfdal.

Den viktigaste inkomstkällan är bidrag.

- Och vi försöker hålla julgrytan kokande året runt. Det går riktigt bra. Mölndalsborna är givmilda.

Utställningen på Mölndals museum pågår till 3 augusti. Därefter flyttas den till Stadsbiblioteket.

Själva jubileumshögtiden infaller 18 - 19 oktober.

ANNONS
ANNONS