Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Bild: Adam Ishe/TT

Krismöte om fälld mast

På tisdagen träffades representanter för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, polisen, Teracom och Sveriges radio för ett möte angående den knäckta radio- och tv-masten utanför Borås.

 

Sedan det under natten till måndagen upptäcktes att radio- och tv-masten på Trollberget öster om Borås knäcktes och utsattes för sabotage, har turerna varit flera.

Under gårdagen kunde polisen bekräfta att de fynd som gjorts under den tekniska undersökningen har stärkt misstankarna om att masten utsattes för ett sabotage.

– Vi är 100 procent säkra på att det handlar om sabotage, sa Jan Johansson, utredningsbefäl vid polisen i Borås.

Något som även Ulla Brehm bekräftade under tisdagsförmiddagen.

– De fynd som har gjort på platsen pekar på att det är sabotage som ligger bakom. Nu ska vi analysera det som kom därifrån, vilket kan ta någon dag, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson i väst.

LÄS OCKSÅ: Här klättrar de upp för masten

LÄS OCKSÅ: Lossade bultar kan ha fält tv-mast

Men exakt vilka fynd som gjordes på platsen vill inte polisen gå in på. Efter händelsen höjdes säkerheten på samtliga master i landet, totalt 54 storstationer runt om i Sverige. Även på masten vid Brudaremossen i Göteborg finns det väktare.

– Vi har satt ut vakter vid samtliga av våra storstationer. Det är en rutinåtgärd som vidtas eftersom det finns misstanke om brott, säger Paul Roswall vid Teracoms presstjänst.

På grund av den fallna masten kallade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) till ett möte under tisdagen. MSB bjöd in försvaret, polisen, Teracom och Sveriges Radio till en nationell telefonkonferens efter lunch i dag.

– Ett sådant här sändningsavbrott är allvarligt. Media fyller en viktig samhällsfunktion för att förmedla information i krissituationer, säger Marcus Årskog, presskommunikatör på MSB.

Mötet, som även kallas för samverkanskonferens, hålls vid särskild händelse. Och i dagens möte kommer bland annat de olika parterna berätta om hur läget ser ut.

– Syftet med den här konferensen är också att berörda aktörer ska kunna samarbeta. Men också få en lägesbild av hur arbetsläget ser ut och hur vi kan återställa det hår, säger Marcus Årskog.

Vid 14-tiden på tisdagen var mötet mellan MSB, polisen, Teracom och Sveriges Radio avslutat. Teracom vill inte närmare gå in på exakt vad som diskuterades.

– Det var ett rutinmässigt avstämningsmöte. Jag kan inte säga mer än så om det, säger Marcus Hartman, presschef på Teracom.

För cirka en månad sedan stals arbetskläder och en så kallad Rakelterminal från Teracoms lokaler i Mellansverige.

- Om det har något att göra med det som hände i Borås är en fråga för polisen att utreda. Terminalen spärrades omedelbart. Den overall som försvann var av äldre modell och med vår gamla logga på. Dessutom kommer man inte in på våra anläggningar utan id, säger Paul Roswall.

Under tisdagen var en helikopter i luften för att inspektera masten för att eventuellt lyfta bort den resterande delen av masten som finns kvar och som riskerar att rasa.

I flera medier har det även förekommit uppgifter att lossade bultar vid fundament på marken kan vara orsaken till haveriet, men det är ingenting som Teracom, som driver masten, kan bekräfta i nuläget.

– Det här är föremål för en polisutredning så det är ingenting jag kan tala om, säger Åsa Ragnar, kommunaktionsdirektör på Teracom.

Under dagen kommer man hos polisen att analysera materialet som man hittade under den tekniska undersökningen. Men man har ännu ingen misstänkt gärningsman.

– Vi kommer även att kontakta boende som bor precis i område. Folk kan ha sett något som man inte tänker spelar någon roll, men allt är av intresse för utredningen. Vi har även fått in tips från allmänheten som vi kommer att gå igenom, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson i väst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.