Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Kraftigt vattenläckage i nybyggda idrottshallen

Ett och ett halvt år efter att den öppnat stängs Sparråshallen i Ytterby. Orsaken är att det tränger upp vatten genom golvet som gör att idrottshallen översvämmas.

– Det var en chock. Det stod fem centimeter i omklädningsrum och förrådsutrymmen och stampade du på golvet så vällde det in vatten, säger fritidskonsulenten Katarina Vallström som besökte hallen i slutet av förra veckan ihop med Kungälvs-Posten som var först med att rapportera om problemen. I mitten av hallen hade då golvet rest sig cirka 25 centimeter. Resningen påbörjades när Kungälvs handbollsklubb spelade i hallen lördagen innan. De slog då larm.
Nu har vattnet sugits upp men den kan mycket väl komma att översvämmas igen, enligt kommunens fastighetschef Svante Svensson.

Kungälvs kommun har beslutat att stänga hallen och det statliga forskningsinstitutet Rise, tidigare SP, har fått i uppdrag att undersöka hur läckaget kunnat uppstå.
– Vi tror att det är i själva hallen som läckaget uppstått, att vatten trängt upp genom betongplattan. Trycket har blivit för hårt, säger Svante Svensson.
Kommunen har även kontaktat sitt försäkringsbolag och rått byggföretaget till hallen att göra det samma.

Sparråshallen ligger i ett nybyggt område i Ytterby väster om Kungälv. Bara några meter ifrån den ligger en delvis kulverterad bäck. Hallen är byggd under marknivå.
– Detaljplanen tillät bra en viss nockhöjd så vi var tvungna att bygga på det sättet. Helst vill man inte gräva ned sig för det innebär alltid en risk och grundvattnet är ganska högt i den delen av Ytterby, säger Svante Svensson.
Pär Ola Måneskiöld, är vd för Hansson & söner som byggt hallen som stod klar i augusti 2017. Han säger att hallen är byggd efter kommunens anvisningar.
- ­Det är ju jättetråkigt. Vi har ju byggt enligt kommunens ritningar och anvisningar, säger han.

Har ni vidtagit några speciella försiktighetsåtgärder på grund av hallens lokalisering?
– Kommunen har gjort en projektering för att bygga på det här stället och vi har följt den.

I kväll, onsdag, hålls ett informationsmöte i Kungälvs stadshus för de drabbade. Katarina Vallström har tagit kontakt med kommunerna runt omkring för att få loss halltider och pratar med andra föreningar om de ska släppa tider. Sparråshallen var utöver skolverksamheten fullbokad varje kväll mellan 17 och 21 liksom hela helgerna. 

Ytterby IS har startat ett basketlag i Sparrås och här finns även en innebandyförening. Men värst drabbad är Kungälvs handbollsklubb som har haft en stor del av sin juniorverksamhet där. Även de 200 eleverna på skolan intill och liksom fritidsverksamheten drabbas. Enligt rektor Cecilia Kalin betyder det att eleverna få idrotta utomhus istället.
– Jag tycker det är tråkigt, säger Elias Larsson, som sett fram emot idrottslektionerna. 
Brodern Melker är mer positiv.
– Jag hoppas att vi kan spela åtminstone lite fotboll ute. Det skulle vara roligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.