Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Kraftigt skyfall – översvämningar i Västsverige

SOS fick under fredagskvällen in flera larm om högt vatten och vattenskador på olika platser i Västsverige. Vägar fick stängas av och i Alingsås hade räddningstjänsten fullt upp med fastkörda bilar och översvämmade vägbanor.
– Det kom ett åskoväder med kraftigt skyfall, så det blev väldigt mycket vatten, säger styrkeledaren Jan-Åke Enström.

Från strax före 18-tiden och framåt fick SOS flera vattenrelaterade larm i Västsverige under fredagen. Flera av dem kom från Alingsås – där regnet vräkte ned och skapade stora vattenmassor på flera håll.

– Det kan man lugnt säga. Vi hade ganska mycket personal ute ett tag, säger Jan-Åke Enström, styrkeledare vid räddningstjänsten Alingsås.

Bland annat uppstod stora problem i trafiken när korsningen E20-Boråsvägen vattenfylldes, men också två viadukter i centrala Alingsås.

– Vi var ute och hjälpte till vid viadukterna under järnvägen vid både Stråhles allé och Vänersborgsvägen. Där fyllde det på med vatten och blev kraftiga köer under en period, säger Jan-Åke Enström.

Bilister körde fast

Vattenmassorna gjorde att bilister körde fast på flera håll i Alingsås, bland annat i en av de två vattenfyllda viadukterna.

– Vad jag kunde se var det åtminstone två bilar som fastnat på det ena stället, men det stod även bilar längs med väg 180 lite varstans. Det var jättemycket vatten, säger Jan-Åke Enström.

Räddningstjänsten fick också komma till undsättning när en källare vattenfylldes.

– Vi har varit ute på en pumpning i ett hyreshus, säger Jan-Åke Enström.

GP:s reporter Mattias Balkander var en av dem som var ute på vägarna när himlen öppnade sig över staden.

– Det finns två stora infarter till Alingsås som går under järnvägen och båda har stängts av. Vi skulle köra ut från stan med då hade man stängt av viadukten. Då körde vi runt och tänkte ta den andra men även den var avstängd, berättade han.

Trafikverket meddelade också att väg 180 under en tid stängdes av mellan trafikplats Alingsås och Cirkulationsplats Brogården. Senare på kvällen var räddningstjänsten på plats och pumpade vid viadukten. Vid 22-tiden var trafiken påsläppt, men arbetet fortsatte med bland annat en sugbil.

– Det tar lite längre tid att ta sig fram, säger Lidija Bradaric vid Trafikledningscentralen väst.

Inga personskador

Även i Borås larmade personer om höga vattenstånd.

Vid 22-tiden meddelade räddningstjänsten i Alingsås att det värsta var över.

– Det pågick under en ganska kort och begränsad tid som tur var, nu har det börjat rinna undan. Så vi är på banan igen, säger Jan-Åke Enström.

Inga skador ska ha rapporterats i samband med de höga vattenstånden.

– Vi har inte fått några rapporter om personskador någonstans, men det är såklart jobbigt med mycket vatten, säger Elisabeth Paipalis, teamledare på SOS Alarm.

Enligt Ian Engblom, meteorolog på Foreca, kom det på fredagseftermiddagen cirka tio millimeter regn i trakterna runt Alingsås.

– Det ska ha skett på en timmes tid, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.