Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kraftig läcka i Borås – grönt vatten forsade ut

Tidigt under måndagsmorgonen uppstod en fjärrvärmeläcka i centrala Borås. Marken vid platsen ska ha kollapsat och hett – illgrönt – vatten forsade ut. Flera hushåll är nu utan vatten och värme till följd av läckan.

Det var vid 06-tiden under måndagsmorgonen som fjärrvärmeläckan upptäcktes i närheten av Stora Torget i centrala Borås.

Vattnet som läckte ut var rykande hett och dessutom grönt. Förbipasserande riskerade att skadas av det varma vattnet och Borås Energi var därför snabbt på plats med personal.

– Vi var där med personal och ledde om förbipasserande så att ingen skulle komma i kontakt med det varma vattnet, säger Jonas Holmberg kommunikationschef på Borås Energi och Miljö vid niotiden till BT.

Men även om den illgröna färgen ger sken av att vattnet är giftigt är det inte så farligt som det ser ut. Jonas Holmberg förklarar för tidningen att anledningen till att vattnet är grönt är för att de ska kunna upptäcka läckor.

För att få vattnet grönt använder man sig av färgämnet pyranin, vilket är ofarligt.

Flera hushåll utan vatten

Drygt en timme efter att läckan upptäckts var den avstängd, uppger Borås Energi. Men flera hushåll i området är utan värme och varmvatten.

Boende i andra delar av staden kan även ha drabbats då en stor mängd vatten läckte ut och trycket i ledningarna därför försvagats. Enligt Göteborg energi beräknas allt fungera som vanligt igen senare under måndagen.

I mars 2018 in träffade en liknande händelse i Masthugget i Göteborg. Grönt kokande vatten forsade då nedför en av vägarna i området och även då rörde det sig om en fjärrvärmeläcka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.