Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Kraftig industribrand - polisens lokal eldhärjad

Under onsdagseftermiddagen brann det kraftigt i en industribyggnad i Mölndal. Under torsdagsmorgonen brann det fortfarande och räddningstjänsten kommer låta byggnaden brinna ner. – Polisen har en undersökningslokal i byggnaden, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson vid region Väst.

Efter gårdagens kraftiga brand i en lokal i Abro industriområde är räddningstjänsten fortsatt på Kryptongatann och jobbar med eftersläckningsarbetet.

– Insatsen har gått in i ett lugnare skede, och vi är kvar på platsen för att  kontrollera och släcka de brandhärdar som kan finnas under takplåten som föll ner under den stora branden, säger stabschef Anders Gärdhagen vid räddningstjänsten i Göteborg.

Ett antal mindre fordon och cirka 10 jobbar innanför avspärrningarna och räddningstjänsten har för avsikt att vara kvar under resten av dagen och sannolikt även under natten mot fredagen för fortsatt eftersläckning och bevakning.  

Skadorna ska vara begränsade till den industribyggnad som brann ner till grunden.

– Vad jag vet så ska inte några närliggande byggnader ha skadats av varken eld eller vatten, säger Anders Gärdhagen. 

Fullt utvecklad brand

Det var strax innan fyra på onsdagseftermiddagen som SOS alarm larmades om att en industribyggnad i Mölndal står i lågor.

Det var en byggnad på Kryptongatan i Åbro industriområde som slukats av elden. Räddningstjänsten gick ut med ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, på grund av brandröken. Räddningsledaren uppmanade alla i området att hålla sig inomhus, stänga dörrar och fönster och undvika vistas i röken. Röken blåser mot Mölndals centrum. 

– Det brinner kraftigt och är en kraftig rökutveckling. Räddningstjänsten kommer att låta byggnaden brinna ner, sa Peter Adlersson vid polisen region Väst, minuter efter att larmet kommit in. 

Stora delar av insatsen innefattade att få branden under kotroll, men räddningstjänsten insåg tidigt att byggnaden var bortom räddning. 

Enhetschef för samhällsplanering på räddningstjänsten i Storgöteborg, Johan Lindström: 

– Vi jobbar främst med att säkra så att branden inte sprider sig.

På onsdagskvällen fick räddningstjänsten kontroll på elden och de närliggande byggnaderna ska vara utom fara. Enligt räddningsledaren pågick släckningsarbetet också under hela natten.

Röken ljusnade på kvällen, men var fortfarande farlig och människor i området uppmanades även under kvällen att hålla sig inomhus.

–  Röken ljusnar när branden avtar, så att den ljusnar nu är positivt. Vi vet dock inte vad det är som brinner, och all brandrök är farlig, säger Johan Lindström. 

VMA:t släpptes inte förens tidigt på torsdagsmorgonen.

Polislokal

 I industribyggnaden fanns det flera verksamheter, bland annat hade polisen en lokal i den. 

– Vi har en förundersökningslokal i byggnaden. Den används för undersökningar ibland. Det är inte någon polis i byggnaden nu och jag tror inte att det var någon polis i den innan det började brinna, säger Peter Adlersson.

I lokalen utför polisen tekniska undersökningar av föremål. 

– Det enda som fanns i byggnaden nu är ett fordon. Jag tror att vi redan har undersökt fordonet, säger Peter Adlersson.

"Om den är riktad mot oss är det allvarligt"

Polisen vet inte än varför byggnaden har börjat brinna.

– Vi har inga teorier ännu. Vi kommer att göra en teknisk undersökning. Om någon har anlagt branden och om den är riktad mot oss är det allvarligt, säger Peter Adlersson.

Samtliga räddningsfordon från sex stationer, plus ledningsenheter larmades till platsen.

– Enligt räddningstjänsten ska inga personskador vara rapporterade och ingen ska befunnit sig i byggnaden. 

Grov mordbrand

Polisen har området avspärrat och en förundersökning om grov mordbrand har inletts.

– Vi har hört en del personer, men det har inte gett något hittills. För att kunna spärra av och utreda händelsen krävs en rubricering och vi har på grund av omfattningen valt att beteckna det som grov mordbrand, säger Peter Adlersson.

Polisen räknar med att den tekniska undersökning av platsen kan börja tidigast på fredag.

Brandrök över Göteborg

Under torsdagsmorgonen brann byggnaden fortfarande och räddningstjänsten var kvar på platsen.

– Det brinner fortfarande men det är inte mycket kvar nu, byggnaden är totalförstörd. Vi har varit kvar där hela natten, säger Urban Samuelsson, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Röken har spridit sig över delar av Göteborg och räddningstjänsten berättar att de har fått in flera samtal om röklukt från boende i Frölundaområdet. 

– Det är från branden i Mölndal, det är ganska tung luft just nu med regn i luften som gör att brandröken hänger kvar, säger Urban Samuelsson.

Även polisen har varit kvar på platsen under natten. 

– I nuläget är vi på plats och håller avspärrningarna. Arbetet kommer fortskrida under dagen, säger Sanna Lagerqvist, vakthavande befäl vid polisen region väst. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.