Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Joakim Eriksson

Kraftig brand i industri

En brand utbröt i tisdagskväll en lerduvefabrik i Herrljunga. Ett 30-tal brandmän var på plats för att bekämpa branden. Vid midnatt meddelades det att branden var under kontroll men det fortfarande finns risk för spridning.
– Byggnaden har ramlat ihop och det skapade ett enormt gnistregn, säger Morgan Gunnarsson brandmästare vid räddningstjänsten Herrljunga.

En brand bröt ut i en industrilokal som tillverkar lerduvor i Herrljunga under tisdagskvällen. Lokalen i fråga var cirka 400 kvadratmeter och det rörde sig om en fullt utvecklad brand.

– Det rör sig om en totalskada. Det verkar som vi kommer låta byggnaden brinna ner till grunden för att sedan ha kontroll så att den inte sprider sig, sa Morgan Gunnarsson.

En krutfabrik ska ligga runt 100 meter från den brinnande industrilokalen. Till en början fanns det en viss oro kring spridningsrisken till denna byggnad.

– Det finns givetvis en spridningsrisk, det är ett våldsamt gnistregn. Det finns två närliggande byggnader. Sen finns det kringliggande vegetation som gräs och skog, så det är klart den kan ta sig, sa äger Morgon Gunnarsson.

Morgan Gunnarsson menar ändå att att de har kontroll på elden.

– Vi har många man på plats som bevakar var gnistorna landar, säger han.

Någon from av gasflaskor fanns i lokalen, men enligt räddningstjänsten har de forslats ut eller konstaterats vara ofarliga.

Frivilliga rycker in

Under tisdagskvällen befann sig ett 30-tal brandmän på plats och arbetade med släckningsarbetet. Räddningstjänsten tog även hjälp av ett antal frivilliga för att få bukt på branden.

– Vi har fått hjälp av bönder som har åkt runt och vattnat av åkrar för att hindra att gnistorna ska ta sig där, sa Morgon Gunnarsson.

Släckningsarbetet kommer fortsätta under natten. Vid sex-tiden på onsdagsmorgonen var branden fortfarande inte släckt.

– Taket ramlade in och det gör att det är svårt att komma åt det som brinner under taket, säger Morgan Gunnarsson.

Oklar brandorsak

Vad som har orsakat branden är ännu oklart.

– Vi vet inte riktigt hur branden har börjat. Den har brutit igenom hela byggnaden som är avsedd för tillverkningen av lerduvor, men kontoret har klarat sig, säger Morgan Gunnarsson brandmästare vid räddningstjänsten Herrljunga.

När branden är släckt kommer polisen att inleda en teknisk undersökning på platsen.

– Vi kommer att utreda om det är något som brott ligger bakom branden, säger Peter Nordengard, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Inga uppgifter om skadade

Polisen var också på plats vid branden för att hjälpa räddningstjänsten med arbetet. Ingen människa ska ha skadats i samband med branden.

– Det finns inga personer som är skadade, sa Peter Nordengard.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.