Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Enligt polisen ska cirka tolv lägenheter ha blivit förstörda i branden. Bild: Robert Betzehag / Rescue Photo

Kraftig brand i flerfamiljshus på Orust

En kraftig brand utbröt i ett flerfamiljshus på Orust under lördagskvällen. Ett stor räddningsinsats har pågått vid platsen och ett stort antal boende har evakuerats från byggnaden.
– Cirka tolv lägenheter ska vara förstörda, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen.

Larmet om branden i Henån på Orust kom strax innan klockan 20 under lördagskvällen. Enligt inringarens uppgifter till SOS alarm brann det med öppna lågor från en lägenhet i flerfamiljshuset.

– Det verkar brinna ordentligt enligt personal från ambulansen där, sa Jonathan Jansson, vid SOS alarm, precis efter att larmet kom in.

Räddningstjänsten på Orust larmades till platsen med sex enheter. Även räddningstjänsten Mitt Bohuslän skickade en styrka på två man och ett höjdfordon för att stötta insatsen på plats.

Enligt polisen ska branden ha uppstått mellan fastighetens första och andra våning. Två av fyra trappuppgångar i huset kommer troligtvis brinna ner till grunden, enligt polisen.

– Det senaste jag har fått in är att den sprider sig längs taket, berättade Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisen i Region Väst.

Många boende evakuerade

Boende har evakuerats från hela byggnaden.

– Det är minst 8-10 lägenheter som har evakuerats, säger Bo Hansson, räddningsledare vid räddningstjänsten på Orust.

Totalt ska evakueringen röra ett 30-tal personer.

Personal från både kommunen och kyrkan finns på plats och kyrkans församlingshem har öppnats upp för nödställda. Polisen har under kvällen hjälpt till med omhändertagandet av de boende i fastigheten.

–Vad jag förstår är det ett ganska stort antal som nu är bostadslösa. Cirka tolv lägenheter ska vara förstörda, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen region Väst.

Enligt SOS alarm har ingen person förts till sjukhus, men två ambulanser var länge kvar vid platsen.

– Än så länge finns det inga uppgifter om skadade, sa Johan Ljung.

Rubriceras som allmänfarlig vårdslöshet

Vad som startat branden är fortfarande oklart. Vid 21.36 uppgav räddningstjänsten att arbetet med branden beräknas pågå i minst tre timmar till.

– Vi har lyckats begränsa branden till en del av fastigheten, vi har den under kontroll nu, säger Bo Hansson.

En styrka kommer vara kvar vid platsen under natten.

Orsaken till att branden startade är oklar, men enligt polisen har branden troligen startat i en lägenhet och spridit sig vidare. Polisen rubricerar i nuläget händelsen som allmänfarlig vårdslöshet.

– Sedan får vi se efter en teknisk undersökning. Vi vet bara att det startat i en av lägenheterna, men på okänt sätt, säger Lasse Ström, jourhavande förundersökningsledare vid Uddevallapolisen.

Ingen uppges ha kommit till skada i samband med branden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.