Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Kraftig brand i förskola

En brand har av okänd anledning uppstått i en förskola i Falköping. Brandmän väntar på att byggnaden ska brinna ner till grunden och förväntas vara kvar fram till kvällen. Ingen ska enligt räddningstjänsten ha skadats i branden.

Larmet kom vid 06-tiden om en övertänd förskola. Det var en väktare som såg hur svart rök kom från byggnaden och larmade. Det visade sig vara en fullt utvecklad brand, hela skolan brann, med kraftig rökbildning som följd.

Varnade för giftig rök

Två brandstyrkor kom först till plats med ett tjugotal brandmän och kämpade med att släcka branden. Vid 15-tiden brinner det fortfarande men man har kunnat avveckla och det är bara fyra brandmän kvar på plats. Polisen har spärrat av hela gatan. Ett garage bredvid byggnaden låg ett tag illa ute då vinden låg så att elden blåste ditåt, men har hittills klarat sig. Inga andra närliggande byggnader ska ligga i riskzonen för att ta eld, enligt räddningstjänsten.

– Det finns ingen risk för spridning i nuläget, säger Perry Malmberg, stabsbrandmästare på Räddningstjänsten i Falköping.

Boende i området uppmanades ett tag att hålla ventiler och fönster stängda för att undvika den giftiga röken. Vid 11.00 valde räddningstjänsten dock att dra tillbaka varningen då rökutvecklingen lugnat sig tillräckligt för att det inte längre ska vara någon fara för folk i närområdet. Ingen ska enligt räddningstjänsten ha skadats i branden. Men branden är fortfarande igång. 

– Det brinner fortfarande ganska rejält. Vi låter det brinna ner till grunden och kommer att vara på plats under hela dagen och ha bevakning fram till ikväll.

Har varit boende för ensamkommande

Förskolan är en tvåvåningsbyggnad och ligger mitt i stan. Den eldhärjade byggnaden har stått tom en längre tid, men har tidigare använts för att husera ensamkommande flyktingbarn.

Skolan planerade att öppna verksamheten igen i höst, rapporterar Sveriges Radio P4 Skaraborg. Kommunen håller nu krismöte och letar efter ersättningslokaler för att kunna ta hand om ett trettiotal barn som skulle ha börjat på förskolan i augusti, rapporterar SVT Nyheter Väst med hänvisning till kommunens tillförordnade skolchef Karin Bronell.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.