Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kraftig brand i centrala Kungsbacka

Ett sekelskifteshus på Norra Torggatan i centrala Kungsbacka står i brand sedan klockan tre på onsdagsmorgonen. 16 brandbilar och sex polispatruller är på plats.

Ännu vid halvåttatiden brann det fortfarande i en och en halvplanshuset.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi river inne i huset för att komma åt brandhärdar, säger Stefan Karlsson, insatsledare på räddningstjänsten i Göteborg.

Åtta personer evakuerades under tidiga morgonen från intilliggande hus. Brandkåren kämpar fortfarande för att branden inte ska sprida sig till fler gamla trähus i kvarteret. Det är ett 20 gånger 60 meter stort hus i ett och ett halvt plan som brinner. Det fanns inga bostäder i fastigheten.

- Risken för spridning till intilliggande hus bedömer vi just nu som liten. Vi har sprutat gavlarna på grannhusen för att försäkra oss om att de inte skall ta eld. Men det är bara några få decimetrar mellan husen, säger Stefan Karlsson.

Det är en fullt utvecklad brand som har gått igenom taket i byggnaden.

Totalt är 55-60 personer från brandkår och polis inblandade i släckningsarbetet.

- Vi har evakuerat åtta personer från husen intill, men ingen har kommit till skada, säger Andreas Bengtsson, vakthavande befäl på länspolisen i Halland.

- Det gick rätt snabbt, så det blev delvis en spontan utrymning av fastigheterna där, säger Andreas Bengtsson.

Polisen kommer att inleda en teknisk undersökning, så snart det är möjligt att komma in i det nedbrända huset. Däri ingår att undersöka om det kan vara en mordbrand.

Ett tag tycktes branden hota att sprida sig. Det har varit lite byiga vindar som delvis försvårat släckningsarbetet.

Branden startade klockan tre på morgonen i en K-märkt sekelskiftesfastighet på Norra Torggatan. En halvtimma senare beslutade räddningstjänsten att ett annat sekelskifteshus på Södra Torggatan skulle evakueras, på grund av spridningsrisken.

Området eldhärjades så sent som 2006, då ett helt kvarter brann.

"Kungsbacka trästad har drabbats av större bränder i genomsnitt vart tionde år under 1900-talet. För att minska riskerna bör brandskyddet kontinuerligt förbättras", skrev kommunen i en fördjupad översiktsplan för Kungsbacka stad 2009.