Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blir kvar. Kommunledningen i Kungälv drar tillbaka förslaget att lägga ned konsthallen Strandverket på Marstrandsön där Pål Svensson är konstnärlig ledare. Bild: Rasmus Forsgren

Kovänder om Strandverket – tar nytt beslut

Förslaget om nedläggning av konsthallen Strandverket på Marstrandsön har mött motstånd, både från kommuninvånare och från politiskt håll. Nu väljer kommunstyrelsen att backa och ett nytt beslut om Strandverket fattas i morgon, onsdag.

Miguel Odhner (S), kommunstyrelsens ordförande i Kungälvs kommun säger att man i den politiska majoriteten nu har ändrat sig. Därmed hävs det som meddelades i förra veckan, att Strandverket ska stängas ned.
– Förslaget om nedläggning kom från förvaltningen, och normalt stödjer vi dem, men nu har vi fått jättemånga reaktioner från olika håll och därför kommer vi inte yrka bifall på mötet på onsdag, säger han. 

Han kan inte säga hur den politiska majoriteten kommer gå vidare med beslutet, och hur Strandverket ska finansieras, men han är säker på en punkt:
– Det handlar om utveckling nu, inte avveckling. 
Oppositionsrådet Anders Holmensköld (M) ställer sig även han mot förslaget om nedläggning. Han är dock kritisk till hur ärendet skötts. 
– Jag tror att en del av partierna har gått i taket efter det att man skickade ut pressmeddelandet i förra veckan om att Strandverket skulle läggas ner, eftersom de inte kände till detta. Det känns lite amatörmässigt, lindrigt uttryckt. Medarbetarna på Strandverket fick läsa i tidningen att verksamheten skulle läggas ner. 

Miguel Odhner (S) sa i förra veckan till Kungälvs-Posten att: "kommunen behöver hushålla med sina pengar", som en av anledningarna till varför man valde att lägga ner Strandverket. Nu har man alltså ändrat sig. Något som även det förvånar Anders Holmensköld.
– En klassisk kovändning. Det känns väldigt ogenomtänkt, säger han och fortsätter:
– De problem som kommunen har med ekonomin ska man inte lasta den här verksamheten med. Antingen tar man bort saker som man inte måste ha, eller så tittar man på den totala produktionskostnaden, inte lyfta fram enskilda smådelar. Det är inte det som är lösningen. 

Anders Holmensköld har även han fått ta emot en hel del reaktioner från invånare i kommunen, som är emot förslaget om nedläggning.
– Det har väckt väldigt många frågetecken och ilska över att kommunen är för kortsiktig. Det är fel att lägga "allt eller inget" på en långsiktig satsning, säger han.
2018 är det tänkt att arkitekten Gert Wingårdh ska visa sina alster på Strandverket.