Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förutom felberäkningar har geotekniken i området samt det faktum att en gång- och cykeltunnel löper under Marstrandsvägen fördyrat arbetet med korsningen. Bild: Martin Björklund

Korsningspris 35 miljoner – blev dubbelt så dyrt

Ett års tvist om en vägkorsning är avgjord. Kungälvs kommun har gått med på att betala 35 miljoner kronor till Skanska för projektet som var beräknat till 17 miljoner kronor.

Kungälvs kommun och byggbolaget Skanska har tvistat om prislappen på den nya korsningen mellan sjukhuset och Kungälvs centrum som byggts om som följd av tillkomsten av den nya stadsdelen Kongahälla. Nu har de nått en uppgörelse. För kommunen innebär det att korsningen blev dubbelt så dyr jämfört med de beräkningar som hade gjorts före upphandlingen vilket Kungälvs-Posten var först att skriva om. 
– Nöjd är jag inte. Det blir man inte i sådan här förhandlingar. Men det hade kunnat bli betydligt värre om bolaget hade fått igenom alla sina krav, säger Anders Holm, teknisk chef i Kungälvs kommun.Enligt kommunen finns det flera förklaringar till att det skiljer mer än 17 miljoner kronor mellan vinnande anbud och utfört arbete. 
– Det fanns flera saker som fattades i underlaget till upphandlingen som tillkommit. Vår projektör hade exempelvis beräknat alldeles för lite asfalt, säger Anders Lager, som är projektledare för Kongahälla. 

En annan underskattning handlade om antalet trafikomläggningar som behövdes under byggtiden i området. I anbudet uppskattades det till två, men i verkligheten blev det ett tiotal. Lärdomarna efter den här tvisten är många konstaterar Anders Holm. Den största är att granska bygghandlingar med noggrant i fortsättningen.
– Vi granskar alla handlingar och påtalar brister, så frågan är om man ska granska en, tre eller fem gånger. Oavsett om en granskning kostar 50 000 kronor så är det väl investerade pengar eftersom ett fel kan komma att kosta en halv miljon i ett senare skede, säger Anders Holm. 

Kungälvs kommun hoppas få in några av de förlorade miljonerna genom att ställa skadeståndsanspråk på den firma som tog fram bygghandlingen som korsningen skulle ha byggts efter.
– Vi har framfört ett officiellt klagomål och de har svarat att de noterat att vi har ett krav. Nu är det upp till oss att specificera vad de här fördyringarna består i och återkomma, säger Anders Holm. 
Från Skanska avböjer Martin Lydig, distriktschef för väg och anläggning väst att kommentera tvisten.
– Vi har nått fram till en uppgörelse sin emellan. Nu får vi vara professionella och se framåt, säger han.

Korsningen vid sjukhuset är en del av projektet Kongahälla som i sin helhet har en budget på 800 miljoner kronor och i nuläget är prognosen ett plusresultat på 100 miljoner kronor. Pengar har hämtats in genom att göra om ett kvarter med hyresrätter till bostadsrätter och att låta byggföretag friköpa parkeringsplatser i p-garagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.