Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Kor fastnade i gyttja - räddade efter ett dygn

Tre kor fastnade under lördagen i ett dike i Falköping med lera nästan ända upp till huvudet. Nästan ett dygn senare kunde korna lyftas upp av räddningstjänsten – med hjälp av en bandvagn.

Det var under lördagen som de tre korna gick ner i ett dike i Falköping och täcktes av lera nästan ända upp till huvudet. Korna hade sjunkit så pass djupt ner i leran att de inte klarade av att ta sig upp. 

– Kor är inte så smarta djur så de har gått ner i diket och sedan inte kunnat ta sig upp, säger Tony Engdahl vid samhällsskydd mellersta Skaraborg. 

Ägaren till korna larmade räddningstjänsten när det upptäcktes att de befann sig i en högst knepig situation, och under söndagseftermiddagen anlände en större insats till platsen för att lyfta upp dem. Korna uppgavs då inte ska ha haft några skador. 

– Men de har stått där sedan igår så de mår kanske inte så bra, sa Tony Engdahl när insatsen drog igång. 

Togs om hand av ägaren

Under själva räddningsinsatsen placerade räddningstjänsten remmar under kornas magar och kopplade remmarna till en bandvagn. Bandvagnen fick då backa och på så vis dra upp korna ur diket.  

Enligt räddningstjänsten tog insatsen flera timmar, och vid klockan 17 på söndagskvällen var korna åter på torra land. Enligt Stefan Johansson, brandmästare vid samhällsskydd mellersta Skaraborg, verkade inte korna ha några större men från dygnet i diket: 

– Det var nog bra med dem, de togs om hand av ägaren direkt efter, säger han.  

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.