Koordinerad pulverattack mot flera myndigheter

ANNONS
|

Analysen av det ämne som tingsrätten i Borås fick i postgången under morgonen var klar under måndagseftermiddagen. Den visade att det ämnet var ofarligt.

– Troligtvis rör det sig om något chokladpulver, O’boy eller så. Det är inte så farligt så nu har personalen kunnat återgå till sina arbetsplatser. Vår insats fortsätter nu vidare till polishuset i Borås och slutligen till kommunhuset i Svenljunga, bekräftar polisens pressinformatör, Peter Adlersson.

Hur ser ni på det här?

– Oavsett om det är ofarligt har det ställt till det väldigt mycket. De som är kontaminerade är förstås oroliga tills det kommer ett definitivt besked.

ANNONS

Senare under måndagen hämtades en kvinna i 60-årsåldern in till förhör om saken. Efter förhöret riktades misstankar mot denna kvinna.

–Hon är nu anhållen misstänkt för att ha skickat breven med det här pulvret i. Hon är nu misstänkt för olaga hot mot dessatre myndigheter, informerar Peter Adlersson under måndagskvällen.

Är kvinnan känd sedan tidigare av polisen?

– Det har vi inga uppgifter om just nu.

Västsvenska myndigheter utsatta

Flera myndigheter fick under måndagsförmiddagen försändelser med ett vitt pulver i postgången. Vid 11-tiden larmade polisen om att en evakuering inletts av tingsrätten i Borås.

– Vi jobbar med tre händelser som vi kopplar samman där man fått försändelser med någon form av vitt pulver, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson.

Anela Murguz, frilansskribent från Borås, gick förbi platsen precis när insatsen började. Hon vittnade om poliser med skyddsmasker och en stor insats från räddningstjänst och polis med flera ambulanser på platsen.

– Det såg dramatiskt ut. Inte så att det var tumult, det var bara en väldigt stor insats. Bussar blockerade vägen och jag såg två poliser med skyddsmasker vid ingången till tingsrätten, berättar hon.

Är du där? Vet du mer? Kontakta GP!Ring/sms:a 72010 eller mejla till72010@gp.se

Flera personer isolerade

De som fick pulvret var Tingsrätten i Borås, Polisen i Borås och Kommunhuset i Svenljunga.Ett stort antal personer satt under dagen isolerade i Svenljunga kommunhus.

ANNONS

–Vi sitter instängda. Vi ärett 70-tal personer som varken kommer in eller ut eftersom det är avspärrat, berättarMagnus Fleischer, ekonomichef på Svenljunga kommun, strax efter klockan 14.

Hur mår ni?

– Det är klart att det sprider sig oro, men det är väldigt lugnt. Vi väntar tills det kommer nån och säkrar platsen. Vi får avvakta helt enkelt. Vi har mat så vi klarar oss, säger Fleischer.

Enligt räddningstjänsten utrymdes delar av tingsrätten i Borås efter larmet.

– Det är några som är kontaminerade. Det innebär att de har fått pulver på sig, berättade en talesperson för Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.

Något som bekräftades av en lagman vid Borås tingsrätt.

– Fem personer som kan ha exponerats av det vita pulvret hålls isolerade, enligt Ove Lindström, lagman vid Borås tingsrätt.

"Det kan vara något farligt"

Polisen bekräftade att det kommit larm om vitt pulver. Deras fokus varatt säkerställa materialet som de fått in.

– Vi måste arbeta efter förutsättningarna att det kan vara något farligt. Sjukvården är inkopplade och räddningstjänsten och vi skickade också ut tekniker till de aktuella platserna. Vi jobbar också med att få reda på vilka som varit i närheten av det här pulvret och se om det finns några symptom hos dem, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson.

ANNONS

Finna det någon hotbild sedan tidigare?

– Det är platser som det skulle kunna finnas hotbild mot, men vi har ingen bild av en person eller organisation som riktat hot mot de här platserna.

Borås stad flaggade för att det är skärpt vaksamhet som gäller i kommunen efter att de misstänkta hoten kommit in. Kommunen underströk att det inte fanns någon tidigare hotbild.

– Inga hot har så vitt känt riktats mot Borås Stads verksamheter, men krisledningen står i tät kontakt med polisen. Så snart hoten blev kända, informerades samtliga kommunens förvaltningar och bolag. Dessa uppmanades vara extra uppmärksamma på sin posthantering, skriver Borås stad i ett pressmeddelande som GP tagit del av.

Extra resurser inkallade

Polisen upprättade också en så kallad särskild händelse för det inträffade. Anledningen var attman räknade med fler fynd och en omfattande insats. Dessutom inledde man en förundersökning med rubriceringen olaga hot.

Delar av torget utanför tingsrätten i Birås spärrades också av, liksom de övriga platser som fått det misstänkta pulvret.

– Platserna där föremålen ligger har spärrats av, sedan får man avgöra från plats till plats hur omfattande avspärrningarna görs, beroende på hur byggnaderna ser ut och vad det finns för risk för kontamination, sägerStefan Gustafsson.

ANNONS

Efter att teknikerna lycktas slå fast att pulvret var någon typ av blandning av O'boy med något annat fortsatte polisen att säkra övriga platser. Allt tyder emellertid på att det hela rör sig om ett falsklarm.

– Det tar otroliga resurser från oss, räddningstjänsten och sjukvården. Vår utredning om olaga hot fortsätter även om samtliga larm visar sig vara falska. Breven kommer skickas till Nationellt forensiskt center för vidare analys, bekräftar polisens pressinformatör i region Väst, Peter Adlersson.

ANNONS