Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Borås kommun klassar Kommunistiska partiet som "våldsbejakande extremistiskt". Bild: GP / Henrik Montgomery TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kommunister får rätt mot kommunen

Kommunistiska partiet vägrades att hyra en lokal i Borås tidigare i år. Kommunens säkerhetschef motiverade beslutet med motiveringen att partiet har inslag av våldsbejakande ideologi och odemokratiska värderingar.
Nu får Borås stad backa i beslutet då partiet fått rätt i Förvaltningsrätten.

Det var strax innan jul förra året som Kommunistiska partiet i Borås ansökte om att få hyra en av kommunens lokaler för att ha en föreläsning om marxistisk ekonomi.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Partiet fick blankt nej från kommunen i januari efter ett yttrande från kommunens säkerhetschef, Peder Englund, där han klassade partiet som våldsbejakande vänsterextremistiskt.

– Jag tycker det är fruktansvärt, det är ett hot mot den demokratiska rättigheten att bedriva politisk verksamhet, sa Sonja Persson, från partiets Boråssektion, till GP i januari i år.

LÄS MER: Borås vägrar låta kommunister hyra lokaler

Men nu får kommunen backa, efter att partiet överklagat till Förvaltningsrätten.

Förvaltningsrätten ger partiet rätt och motiverar domslutet med att beslutet strider mot objektivitetsprincipens krav på saklighet, vilket med andra ord i förlängningen innebär att beslutet strider mot regeringsformen.

Förvaltningsrätten fastslog därför att partiets överklagande ska bifallas och beslutet om att vägra uthyrning av lokaler därför ska rivas upp.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.