Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Kommunens personal låg uppe till försäljning

I en annons som låg uppe på Blocket under måndagen var flera av Tjörns kommuns konstverk – och personal, ute till försäljning. Annonsen undertecknades med samma namn som en Facebookgrupp som administreras av bland andra en politiker i kommunen: "Tjörns föräldrar".
Nu har kommunen polisanmält annonsen.

Blocketannonsen som låg ute på sajten under måndagen är nu borttagen. I annonsen listas flera objekt som ska vara till salu, bland annat hela Akvarellmuseet och en rad konstverk som finns placerade på ön.

Förutom detta skriver annonsören att personalen på kulturavdelningen i kommunen går att få gratis: "Hela kulturavdelningen på Tjörn. Har inte hittat något bra användningsområde för dessa än så priset där efter GRATIS". Dessutom uppmanar annonsören till skadegörelse av en digital tavla.

Tjörns kommun har polisanmält annonsen. Polisen rubricerar händelsen som försök till bedrägeri, skriver Lokaltidningen STO.

– När man ser en sådan annons blir man ganska chockad och det är försök till bedrägeri att sälja annans egendom och uppmana till skadegörelse av egendom, säger Tjörns kommunchef Ann-Britt Svedberg.

Ann-Britt Svedberg är kommunchef i Tjörns kommun.. Bild: Tjörns kommun
Ann-Britt Svedberg är kommunchef i Tjörns kommun.. Bild: Tjörns kommun

Tjörns kommun ska spara in 31 miljoner i skolverksamheten under 2019. Detta har fått politiker och föräldrar att engagera sig. Bland annat via en Facebook-grupp kallad "Tjörns föräldrar", där man delar debattinlägg som bland annat ställer pengar som går till kommunens kulturverksamhet mot de besparingar som nu görs i skola och förskola.

Annonsen kan ses som en blinkning till nedskärningarna i skolan på Tjörn.

– Det finns olika sätt att se på det men jag tycker ändå det visar på avsaknad av respekt mot mina medarbetare som faktiskt utför de uppdrag som politikerna beslutat om att genomföra. Jag tycker det är tråkigt när man ställer verksamheter mot varandra på det här sättet när dialogerna bör föras på ett demokratiskt vis, säger Ann-Britt Svedberg.

Christy Whiddon (S) är politiker i kommunen och är en av administratörerna för Facebook-gruppen. Hon kommenterade annonsen i inlägget i Facebook-gruppen med "Helt underbart!".

– Det var roligt, därför skrev jag så. Jag har inte tid att skapa satirisk konst. Den personen hade tid och engagemang, säger hon.

Christy Whiddon (S) är kommunpolitiker och ser blocketannonsen som satir.. Bild: Privat
Christy Whiddon (S) är kommunpolitiker och ser blocketannonsen som satir.. Bild: Privat

Hon berättar att det inte är hon som ligger bakom annonsen. Gruppen och den undertecknade annonsören har bara använt samma namn.

– Det är inte vi som ligger bakom den, den var delad till vår grupp. Vi har ett namn som vem som helst kan använda. Men jag ser det som politisk satir, som ett konstverk själv av ett stort samhällsproblem. Jag vet inte vem som skapat den, eller varför. Men jag kan tycka det är lite töntigt och fjantigt att kommunen inte kan uppskatta att det är satir, säger hon.

Man vet fortfarande inte vem som ligger bakom annonsen.

Texten ur Blocketannonsen som nu är borttagen:

"SKRÄP SÄLJES

Hallå,

Då vi föräldrar har tröttnat på att kommunen på Tjörn slänger bort våra barns framtid på "kultur" istället för utbildning vatten och avlopp m.m. Så har vi härmed bestämt att sälja av all skit som ligger här runt ön. Pengarna kommer oförkortat gå till Tjörns skolor. Så kolla på bilderna och ser ni något ni vill ha så lämna ett bud. Vi kommer att leverera kulturen till andra sidan Tjörn bron.

Bild 1, 3 stenar som står på varandra finns för nerplockning i myggenäs. pris ide 850 000

Bild 2, En Digital tavla finns i myggenäs att slänga sten på. pris ide 500 000

Bild 3, En staty begagnad men i bra skick 500 000

bild 4, Hela kulturavdelningen på Tjörn. Har inte hittat något bra användningsområde för dessa än så priset där efter GRATIS.

Förutom sakerna på bilderna så har vi mycket att sälja, Ett par backar som står på en bö 1 miljon, En minimal model av Station kontoret i norge fast lokaliserat i skärhamn 5 miljoner, ett akvarell museum, ja vi har nog något för alla som känner sig ivriga att slänga bort pengar.

Priserna är inte satta och kan diskuteras. Men allt ska bort då vi har kommit på att det inte finns oändligt med pengar och vi lägger hellre våra skatte pengar på våra barns framtid än en gul ram som någon stackare kallar konst.

MVH Tjörns föräldrar"

GP Har tagit del av annonsen via en skärmdump och därmed inte sett alla tillhörande bilder.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.