Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Björn Segelod är säkerhetschef i Uddevalla kommun. Bild: Edvin Bergström
Björn Segelod är säkerhetschef i Uddevalla kommun. Bild: Edvin Bergström

Kommunens krisgrupp står beredd

Uddevalla kommuns särskilda stödgrupp i krislägen står beredd att rycka in om det behövs. "Jag pratade med polisen för senast 45 minuter sedan", säger kommunens säkerhetsansvarige Björn Segelod på torsdagsförmiddagen.

Sedan den blev känt att 17-åriga Wilma Andersson är försvunnen har många engagerat sig. Man är till exempel ute och letar eller deltar i sökandet på andra sätt.

Just vid den här typen av dramatiska händelser som känslomässigt påverkar många i kommunen kan stödgruppen Posom finnas till hands. Posom står för psykiskt och socialt och omhändertagande vid olyckor och katastrofer.

"De får allt"

I Uddevalla ingår företrädare för kommun, primärvård och kyrka i Posom. Det är personer som har särskild kunskap i att vara ett stöd för drabbade i krissituationer.

– Samma kväll som det blev känt att flickan är försvunnen fick jag information från Posom att de är i standby. I ett första läge sätter vi oss själva i beredskap. Posom är aktiverad och om polisen begär stöd och resurser får de allt, säger kommundirektör Peter Larsson.

Kommunens säkerhetschef Björn Segelod säger att kommunen följer ärendet.

– I övrigt vet vi inte så mycket mer än andra. Vi håller ständig kontakt med polisen, jag pratade med polisen för senast 45 minuter sedan, säger Björn Segelod strax före klockan elva på torsdagsförmiddagen.

– Kommunen har en organisation om det blir aktuellt i den här typen av händelser. Posom finns alltid i kommunen och behovsanpassas.

På fredagsmorgonen konstaterar Björn Segelod att Posom "inte är aktiverad men att den naturligtvis är beredd".

Gruppen kom till exempel att göra en stor insats under trippelmordet i Uddevalla 2015. Polisen berömde efteråt Posoms insats som ”heroisk”. De köpte termosar för att kunna bjuda på varmt kaffe och köpte hamburgare och delade ut. De kunde också lugna panikslagna människor och fanns där som ett medmänskligt stöd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.