Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunen fick rätt om omstritt bygge

Nu kan Stenungsunds kommun gå vidare med byggplanerna för Solgårdsterrassen. Mark- och miljööverdomstolen godkänner den detaljplan för området som har överklagats i flera instanser.

Detaljplanen för Solgårdsterrassen godkändes av fullmäktige i mars 2014, men överklagades till länsstyrelsen av några grannar. Där blev det avslag för de klagande och ärendet landade efter ett nytt överklagande hos mark- och miljödomstolen. Där fick grannarna gehör och detaljplanen upphävdes.

Kommunen överklagade i nästa instans, mark- och miljööverdomstolen, som har en helt annan uppfattning. Domstolen anser inte att det finns fog för att upphäva detaljplanen. Det finns heller inga betydande olägenheter för de boende i närheten, som bland annat befarar ökad trafik, skövlad natur och förstörd boendemiljö.

Kristina Lindfors, sektorchef på samhällsbyggnads, välkomnar domen.

– Kommunens vision är att bygga 140 bostäder per år för att öka folkmängden till 35 000 invånare 2035. Därför är Solgårdsterrassen viktig för oss. Vi är i en situation där vi behöver få fram bostäder snabbt, säger hon.

Målsättningen är enligt Lindfors att skapa så lite olägenheter som möjligt för omgivningen när man gör detaljplaner.

Detaljplanen omfattar ett av kommunens största bostadsprojekt. Den gör det möjligt att bygga 17 flerbostadshus med 270 bostäder i ett område i centrala Stenungsund som ännu inte är bebyggt. Byggherre är det kommunala bostadsbolaget Stenungsundshem, som nu kn gå vidare med sina byggplaner.