Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kommunalt ja till skolflytt i Partille – nu flyr lärarna

SD, MP och KD sa nej men en majoritet av Partilles politiker sa ja till att lägga ner högstadieskolorna i Furulund och Björndammen vid onsdagens extrainsatta fullmäktigemöte.
– Vi vill inte följa med till en skola i centrum. Nedläggningen på Furulund kommer att innebära att jag och många kompetenta kollegor väljer att sluta. Ytterst få följer med, säger Lovisa Hallberg, legitimerad No-lärare vid Furulundsskolan.

Reaktionerna har varit många och starka mot kommunens vilja att flytta högstadieverksamheten från Björndammen och Furulund till en ny skola, Stadsparksskolan, i centrala Partille. En skola som byggdes och stod klar förra året och är belägen i Partille Kulturum, där även Partille Gymnasium, en förskola och ett bibliotek är inrymt. Under de senaste månaderna har namninsamlingar följts av demonstrationer och överklagade beslut.

LÄS MER: Flytten av skolor i Partille stoppas

Barnens bästa

– Jag kämpar för barnens bästa. De är barnen som drabbas i den här processen, säger Lovisa Hallberg, legitimerad lärare i matematik, fysik, kemi och biologi vid Furulundsskolan.

Hon var en av de nio lärare vid Furulundsskolan som undertecknat den debattartikel som publicerades för en vecka sedan i lokaltidningen Partille Tidning.

"Vi som skriver det här har en samlad och lång lärar­erfarenhet! Vi tillhör den efterfrågade yrkesgruppen legitimerade lärare som är svår att rekrytera. Trots detta har ingen efterfrågat vår professionalitet och kompetens utan har hållit oss utanför de viktiga frågorna. Tio lärare väljer att kliva av. Flera är tveksamma. Blir Lunden kvar blir många av oss kvar. Sånt slöseri och en sådan nonchalans!", skriver lärarna bland annat i debattartikeln.

LÄS MER: De protesterar mot flytten av högstadieskolorna

Inför fullmäktiges sammanträde finns Lovisa Hallberg på plats utanför Partille kommunhus. Hon hade förhoppningar att politikerna skulle dra i handbromsen, göra om och göra rätt.

– Konsekvensanalysen är så tunn och verkligen undermålig. Ingen av de politiska beslutsfattarna har besökt oss på skolan och vi förstår inte hur de kan ta ett så här långtgående beslut utan ett relevant underlag, säger hon.

LÄS MER: Fortsatt strid om skolflytten i Partille

Överklagan och dialog

Utanför kommunhuset fanns också ett hundratal elever och föräldrar ut den Föräldragruppen. Inför mötet överlämnade två elever en skriftlig vädjan om att skjuta upp nedläggningen till ledamöter i kommunfullmäktige.

LÄS MER: Flytten av skolor i Partille stoppas

– Det är en stor besvikelse och stor sorg att politikerna inte ser till barnens bästa, säger Jessica Börjesson i föräldragruppen.

– Men vi ger inte upp. Vi kommer att överklaga beslutet, begära inhibition men också fortsätta att ha en dialog med våra politiker. Vi har ju lyckats övertyga tre partier om att det är bättre att vänta med flytten ett år, säger Robert Moldén.

362 elever, 222 från Lunden och 140 från Björndammen, omfattas av flyttplanerna.

Tredje beslutet

Gårdagens beslut om nedläggning av de två högstadieenheterna är det tredje i ordningen. Förvaltningsrätten har vid två tillfällen underkänt kommunens hantering av ärendet.

Första gången togs beslutet av en tjänsteman, det överklagades av 53 föräldrar. Förvaltningsrätten bedömde att tjänstemannen inte hade rätt att fatta det här beslutet. "Beslutet är således en nullitet och utgör inte ett överklagbart kommunalt beslut.", skrev Förvaltningsdomstolen bland annat i sin dom.

Nästa beslut togs den 26 mars av kommunfullmäktige i Partille. Även det beslutet överklagades och upphävdes i mitten av maj av förvaltningsrätten. Förvaltningsrätten kom då fram till att tillkännagivandet inför kommunfullmäktiges ärende inte har varit tillräckligt tydligt. Det framgick inte vad ärendet handlade om.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.