Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunalt ja till ombyggnad av vägen

Kommunstyrelsen i Kungsbacka säger ja till att ta betala 32 miljoner kronor för ombyggnaden av Onsalavägen. Tanken är att göra vägen till en framtida bussgata.

Kommunstyrelsen beslutade att godkänna förslaget till infrastrukturplan för Halland 2010 till 2021. Det innebär att kommunen tar över ansvaret för väg 940, från Rösan till Forsbäck, när den nya Onsalavägen står helt klar. Därmed måste Kungsbacka också bekosta ombyggnaden av vägen, cirka 32 miljoner kronor.

Frågan om finansieringen väckte debatt i våras men nu står partierna eniga i frågan om att bli väghållare.

– Egentligen tycker vi att staten borde ta hela kostnaden. Men vi vill allihop att Onsalavägen ska komma till stånd så vi är överens, säger Eva Borg (S).

I remissvaret påpekar kommunstyrelsen att inriktningen för den nuvarande sträckan mellan Rösan och Forsbäck ska fungera som ett kollektivtrafikstråk i framtiden.

– Äger vi vägen själva kan vi också välja vad vi vill göra med den. Det kanske kan bli en väg med enbart busstrafik, säger Ola Johansson (C).

Men än så länge är planerna för den nya vägen mest en vision. Enligt förvaltningens bedömning kan en ombyggnad av nuvarande väg 940 bli aktuell först efter 2015.

I oktober ska infrastrukturplanen fastställas och skickas till regeringen. I början av nästa år väntas regeringen besluta hur mycket pengar de olika regionerna slutgiltligt får.