Om kraftledningen skulle dras över Emma Nevander och familjens mark skulle de bli tvungna att flytta, säger hon.
Om kraftledningen skulle dras över Emma Nevander och familjens mark skulle de bli tvungna att flytta, säger hon.

Kommunal kritik mot Vattenfalls kraftplaner

ANNONS
|

– Vi sällar oss till de som inte tycker att det här är så väl genomarbetat, så de får nog ta sig en vända till, säger Bertil Widén, samhällsbyggnadschef i Härryda kommun.

Det är Vattenfall och Härryda Energi som gått samman för att förstärka elnätet till Landvetter. Det utökade behovet beror bland annat på expansion av Landvetter flygplats och nybyggnation i södra Landvetter. Planens huvudförslag är att dra kraftledningar på 130 kilovolt från Partille till Mölnlycke respektive Landvetter. Enligt förslaget går en stor del av ledningarna längs med befintliga ledningar, men helt nya sträckningar finns också med, exempelvis i Gökskulla och Tahult i norra Landvetter.

ANNONS

– När man fick hem brevet blev det en chock, man trodde inte att det var sant, säger Emma Nevander som tillsammans med sin familj bor på en gård i Hallen söder om Gökskulla.

– Vi har satsat mycket på att köpa det här stället för att vi vill bo lantligt och driva jordbruk. Vi vill inte bo så nära en kraftledning, säger Emmas bror Andreas Johansson som också bor i ett hus på gården.

Om huvudförslaget skulle gå igenom skulle de få kraftledningen tvärs över sin mark.

– Det blir en psykisk oro hela tiden, eftersom man inte vet vad det ger för konsekvenser, säger Emma Levander.

Kommunens kritik mot Vattenfalls förslag framkommer av det yttrande som ska upp i kommunstyrelsen nästa vecka (31 mars). Vattenfalls huvudalternativ med en dubbelledning ger en högre driftssäkerhet, med en stor påverkan på landskapsbild, boendemiljö och gårdar med tillhörande bruksmiljöer skriver planchefen och samhällsbyggnadschefen.

– Vi konstaterar att det borde utredas ytterligare och tittas på andra alternativ som inte finns med i utredningen. Men det är viktigt att säga att vi är en remissanstalt som alla andra, säger Bertil Widén.

Har du förståelse för att de boende har reagerat?

ANNONS

– Ja, absolut. Det får man alltid ha. Det är ett intrång, åtminstone en visuell påverkan. Sedan ska det vägas samman med samhällsnyttan. Det gäller att hitta en lösning med minsta möjliga påverkan, säger han.

Vattenfalls förslag har precis varit ute på samråd. Runt 90 synpunkter har kommit in från boende, ett tiotal från andra intressenter.

– Vi tycker att det är positivt att det finns ett stort engagemang. Nu tittar vi på varje enskild skrivelse, säger Mikael Björnér, kommunikatör på Vattenfall.

Han vill inte kommentera den kritik som framförts.

– Jag kan inte säga någonting just nu. Jag kan inte förekomma utredningen, säger han.

”Sektorn för samhällsbyggnad anser att en miljökonsekvensbeskrivning borde ha tagits fram för samtliga ledningsalternativ och funnits tillgänglig till aktuellt samråd. Sektorn finner det svårt att fatta ett väl avvägt ställningstagande… eftersom konsekvenserna av de olika alternativen inte är belysta.”

ANNONS