Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunals ordförande Annelie Nordström i samband med en presskonferens på torsdagen efter granskningen av fackförbundets verksamhet och ekonomi. Lokalsektionerna i Uddevalla öppnar i ett brev till sina medlemmar för att avsätta Nordström vid nästa kongress.Fotograf: Claudio Bresciani/TT

Kommunal i Uddevalla skickade argt brev till medlemmar

Kommunal i Uddevalla bryter tystnaden kring förbundets skandal i Stockholm – och det med besked. I ett brev till de nära 3 000 medlemmarna öppnar man för att rösta bort förbundsordförande, men passar också på att kalla publiceringarna för beställningsjobb.

I torsdags när Bohusläningen ringde runt till kommunals lokalkontor för att få kommentarer kring Aftonbladets avslöjande hänvisade Karolina Alehall, ordförande Vård och Omsorg Uddevalla, till förbundet i Stockholm. Men under fredagen kom kommentarerna, rapporterar Bohusläningen.

– Vi ville först och främst gå ut till våra medlemmar, säger hon.

Under fredagen gick en skrivelse ut i form av ett mejl ut från sektionsstyrelsen för Vård och Omsorg/Service och Teknik i Uddevalla till de 2900 medlemmarna. I mejlet tar man kraftigt avstånd från skandalerna i Stockholm.

LÄS MER: Kommunals i Uddevalla brev till medlemmarna

"Vi vill tala om för alla våra medlemmar lokalt att vi, sektionsstyrelser och sektionsföreträdare, är precis lika förbannade som ni är. Detta är totalt för jävligt och oförlåtligt, ett förtroendemissbruk av högsta rang. I nuläget vet vi inte vad som är helsanning och vad det kommer få för konsekvenser, förutom att förtroendet för Kommunals högsta ledning är totalt botten och med det hela Kommunal som varumärke."

Räcker det inte att Anders Bergström, förbudskassören, avgått?

– Det är en början men att ta fram en syndabock räcker inte. Fler är säkert inblandade. Nu måste saken utredas. Man måste gå till botten.

I skrivelsen till medlemmarna framgår att de lokala styrelserna i Uddevalla inte är främmande för att avsätta de ansvariga i Kommunals ledning om de inte avgår självmant, till exempel ordförande Annelie Nordström:

"Sen ska givetvis de som ansvarar ställas till svars och är det så att de själva inte anser sig gjort fel så har vi faktiskt kongress i juni där det ska genomföras val av t.ex. förbundsordförande…"

I sitt mejl passar sektionsstyrelsen även på att ge en rejäl känga till dem som man uppfattar som både motståndare – och läcka.

"Vi får inte glömma att det är avtalsår och i media pågår ett fullt opinionskrig. Vi har haft medvind med opinion ett bra tag nu med vår satsning att lyfta fram undersköterskan som nyckelgrupp. Det är inte konstigt att Sveriges kommuner och landsting (SKL) samt Svenskt Näringsliv ger sig på oss med full kraft. (Det skulle inte alls förvåna oss om detta är ett rent beställningsjobb av föregående nämnda till Aftonbladet)"

Menar ni att ni tror att Aftonbladet gör beställningsjobb?

– Nej det menar jag inte. Jag ville bara göra medlemmarna uppmärksamma på att det är stora krafter igång inför avtalsrörelsen.

Tror du inte att meningen som innehåller ordet beställningsjobb av Aftonbladet kan tolkas så?

– Jo det blev mindre bra uttryckt. Några medlemmar har ringt och frågat. Vi regerade i affekt.

Menar du att SKL och Svenskt Näringsliv skulle suttit på information som de läckt nu?

– Nej, men de gynnas när vi missgynnas.

Brevet till de nästan 3 000 medlemmarna har godkänts av inte mindre än tio personer, fem ledamöter i varje styrelse.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.