Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Socialtjänsten vid Orust kommun har av misstag lämnat ut 80 dokument om en småbarnsfamilj som varit sekretessbelagda. Bild: Karl af Geijerstam
Socialtjänsten vid Orust kommun har av misstag lämnat ut 80 dokument om en småbarnsfamilj som varit sekretessbelagda. Bild: Karl af Geijerstam

Kommun röjde uppgifter – skyddad familj tvingas flytta

En familj med skyddad identitet kommer behöva flytta efter att Orust kommun råkat röja sekretessbelagda uppgifter om dem. Småbarnsfamiljen lever under en hotbild men uppgifter om deras adressuppgifter har läckt ut efter misstaget från kommunen.

Den trygga vardagen för en småbarnsfamilj på Orust fick i början av året ett abrupt slut, rapporterar P4 Göteborg. När en person hade begärt ut handlingar från socialtjänsten i kommunen råkade man även lämna ut 80 av familjens sekretessbelagda dokument.

Småbarnsfamiljen lever med skyddad identitet eftersom det råder en hotbild mot dem. Men bland de sekretessbelagda dokument som Orust kommun lämnade ut fanns bland annat uppgifter om vilka familjen är och deras adress.

– Helt plötsligt så är ju inte den punkten man tyckte var trygg så trygg mera, säger mamman i familjen till P4 Göteborg.

"Jätteallvarlig situation"

En medarbetare på socialtjänsten upptäckte misstaget och kontaktade familjen i fråga och berättade om vad som hänt. Mamman i familjen säger till radiokanalen att hon upplever det inträffade som ofattbart och att det redan är jobbigt som det är att leva med skyddad identitet.

På grund av misstaget måste mamman, hennes partner och deras småbarn nu flytta.

Från Orust kommuns sida vet man inte hur man kunnat lämna ut de 80 sekretessbelagda dokumenten.

– Det är klart att det är en jätteallvarlig situation. Därför har vi valt att lämna över den här utredningen till en extern person, säger Eva Haglund, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen på Orust kommun till P4 Göteborg.

Svårt att få sekretess

De utlämnade dokumenten ska ha haft en så kallad sekretessmarkering som innebär att man ska kunna se att dokumenten är sekretessbelagda. En markering som Skatteverket gör i folkbokföringsdatabasen.

Och det ska mycket till för att få sina uppgifter skyddade. Det räcker inte bara med att en person känner sig hotad för att sekretess ska beviljas. Utan hotet måste vara konkret. Något som det uppenbart är mot den berörda småbarnsfamiljen på Orust.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.