Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skolpersonal sitter häktade misstänkta för grov våldtäkt mot barn. Bild: TT

Kommun i stabsläge efter misstänkta barnvåldtäkter

Den man och kvinna i 30-årsåldern som sitter häktade misstänkta för att under fem år ha utsatt ett barn för grova våldtäkter arbetar på en skola i en kommun i Västsverige. Efter att den aktuella kommunen fick höra talas om misstankarna gick man in i stabsläge. Nu är de misstänkta avstängda från sina arbetsplatser.

På torsdagen häktades en man och kvinna vid en tingsrätt i Västsverige på sannolika skäl misstänkta för grov våldtäkt mot barn. Det handlar om brott som enligt åklagaren begåtts under drygt fem år, från våren 2010 till sommaren 2015.
– Eftersom det är grov våldtäkt mot barn så är personen under 15 år under den här perioden, men i övrigt vill jag inte kommentera, sa åklagaren under torsdagen.

Mannen förnekar brott medan kvinnan medgett att hon utfört vissa sexuella handlingar mot offret, vid ett tillfälle.
– Det handlar inte bara om ett tillfälle, utan flera, har åklagaren sagt.

Enligt uppgifter till GP ska det finnas filmer på övergrepp.

LÄS MER: Polisen misstänker: Man och kvinna våldtog barn – i fem år

Anställda på skola

De misstänkta är anställda på en skola i Västsverige. Vid klockan 13 på torsdagen informerade polis och åklagarmyndigheten den aktuella kommunen om misstankarna
– Vi har en krisledningsorganisation som jag leder och vi gick in i stabsläge 14.30 i går, säger kommunchefen och fortsätter.
– Då kallade jag ihop krisledningsstaben för att börja bena i denna frågan och så att vi hade den information vi behövde för att utifrån det föreslå åtgärder.

Han berättar att man fortfarande är i stab:
– Många av stabsmedlemmarna är ute på fältet nu för att ge information och hämta in information.

Informerar

Under torsdagen ska man ha börjat informera alla föräldrar på skolan via deras informationssystem. Man la även ut information på skolans hemsida.

Under fredagen kommer även eleverna på den aktuella skolan att informeras och det kommer att finnas möjlighet att få hjälp och stöd av elevhälsan.

Även till kommunens växel kan man vända sig som förälder om man har tankar och frågor. Föräldrarna har också bjudits in till ett möte under fredagseftermiddagen där det finns möjlighet att prata med representanter från kommunen.

– Just nu jobbar vi med informationsinsatser riktade till elever och föräldrar ute på skolan, säger kommunchefen och fortsätter.
– Vi har satt en jourorganisation i sjön som kommer finnas tillgänglig under hela helgen.

Han berättar att de har kallat in beteendevetenskapligt stöd i form av psykologer och företagshälsovård.

Krisledningsstaben kommer också ha ett nytt möte under fredagen för att se vilka ytterligare åtgärder man behöver vidta för att kunna hantera situationen.
– Vi tror att vi kan hantera helgen med utgångspunkt från den organisation som vi har satt i sjön redan nu, säger kommunchefen.

Avstängda

Hur har reaktionerna varit från föräldrar?
– Jag är inte riktigt informerad om det. Jag kan bara tänka... Jag brukar säga, man kan sätta sig in i situationen själv, om man är förälder. Det är en allvarlig händelse. Sedan är det viktigt att tänka på att personerna i fråga är föremål för en utredning, de är alltså inte dömda. Redan i går beslutade vi att stänga av dem från arbetsplatserna i avvaktan på utredningen.

I pressmeddelandet skriver kommunen att de inte fått några uppgifter som tyder på att de misstänkta brotten ska ha begåtts i skolmiljö, eller att det rör sig om fler än en målsägare.

Åtal ska väckas senast 30 november men åklagaren har sagt att det kommer dröja innan utredningen är klar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.