Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Klustersmittan tydlig – så sprids coronaviruset i Västra Götaland nu

Smittspridningen på äldreboenden minskar tydligt i Västra Götaland, men än är det för tidigt att dra slutsatser om varför menar smittskyddsläkaren.
Utvecklingen i västsvenska kommuner och stadsdelar visar att faran inte är över.

Smittotalen på äldreboendena har minskat flera veckor i rad, efter det att vaccinationen kom i gång vid årsskiftet. Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, vill dock inte koppla samman sakerna.

– Jag tror det är alldeles för tidigt att dra den slutsatsen. Jag tror mer att det beror på att den allmänna smittspridningen har minskat något, och att det är det vi ser, säger han.

Förra veckan upptäcktes 69 covid-19-fall bland boende på äldreboenden, vilket är det lägsta antalet sedan mitten av november. På tre veckor har fallen minskat med 65 procent.

– Det blir fortfarande utbrott så det är inte så att smittan är borta, det är den långt ifrån, utan det är fortfarande mycket bekymmer på många ställen. Vi ser att det kan spridas väldigt fort ifall smittan kommer in på ett äldreboende, säger Thomas Wahlberg.

LÄS MER: Coronasmittan minskade plötsligt i Sverige – Tegnell: ”Immuniteten måste spela någon roll”

Coronan i Strömstad sticker ut

Totalt sett ligger antalet nya fall i regionen förra veckan på en liknande nivå som veckan innan, på en lägre nivå om man jämför några veckor tillbaka i tiden.

Strömstad sticker dock ut med en kraftigt ökande trend och ett rekordhögt antal fall. Det föranledde att särskilda restriktioner infördes i kommunen i tisdags. Flera prover har skickats för analys, för att se om den potentiellt mer smittsamma virusmutationen från Storbritannien ligger bakom ökningen.

– Så här långt har vi inga tecken på att det skulle vara den brittiska mutanten.

Samtidigt som smittan i Strömstad alltså ökar snabbt, är det i fyra närliggande kommuner som smittan minskar mest – sett till antalet invånare. Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda och Mellerud sticker nämligen ut som de kommuner där läget ljusnade mest jämfört med veckan innan.

– Strömstad har fått en klusterspridning. Nu gäller det att försöka begränsa och få stopp på den så snart som möjligt. Vi har ändå vidtagit ganska kraftiga åtgärder, måste jag säga, och det är viktigt att kunna göra det i och med att det ser ut som att ökningen hittills har fångats inom kommunen.

LÄS MER: Coronasmittan skenar i Strömstad – lokala restriktioner införs i kommunen

Hisingen sticker ut i Göteborg

I Göteborg är läget relativt stabilt. Hisingen sticker ut med ett något högre antal fall än övriga delar av kommunen.

– Det har inte kommit mig något till känna, som gör att det ena förklarar det andra. Det är nog snarare så att det fortfarande är en stor samhällsspridning i Göteborg.

LÄS MER: Tegnells teori om varför storstäderna inte sticker ut under andra vågen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.