Tennisprofilen Magnus "Gusten" Gustafsson och klubbchefen Patrik Larsson i airdomen som innehåller två av Kungsbacka tennisklubbs sex banor.
Tennisprofilen Magnus "Gusten" Gustafsson och klubbchefen Patrik Larsson i airdomen som innehåller två av Kungsbacka tennisklubbs sex banor.

Klubben i kris - mister banor efter ny dom

Bantad barnverksamhet, mindre seriespel och upphävda abonnemang blir följden om inte Kungsbacka tennisklubb snabbt hittar ny mark för att kunna utveckla sin verksamhet långsiktigt.

ANNONS
|

Länsstyrelsen upphävde nyligen klubbens tillfälliga bygglov för en så kallad airdome, ett uppvärmt tält som rymmer två banor.Det var inte tydligt att platsen var tillfällig, enligt myndigheten. Nu hoppas tennisklubben att Kungsbacka kommun ska kunna hjälpa till att hitta mark för en helt ny anläggning.

– Vi behöver en riktning för att kunna fortsätta växa och utveckla verksamheten långsiktigt och vi behöver en tidsplan. Det tycker jag att vi kan begära från en klubb med 1 000 medlemmar som engagerar 330 barn och la de första förslagen till kommunen i den här frågan 2003, säger klubbchefen Patrik Larsson.

ANNONS

Klubben fick bygglov 2012 vilket gjorde att den kunde ta emot 150 barn som stod i kö för att lära sig spela tennis. Lovet förlängdes 2017 och skulle ha gällt till 2022 om det inte hade överklagats av grannar.

Kungsbacka kommun har gjort en förstudie där tre alternativ till lösning övervägs.

*Klubben hittar lokaler att hyra eller lämplig mark.

*En översyn av Elof Lindälvsgymnasiets framtida behov påskyndas för eventuell samlokalisering.

*Förutsättningarna för samlokalisering med andra klubbar i gemensam framtida arena utreds.

Men nu vill klubben se konkret handling. Att hyra in sig någon annanstans till marknadshyra är tufft och det är svårt för föreningen att på egen hand finansiera ett markköp, enligt Patrik Larsson. Kungsbacka kommun äger den nuvarande marken strax intill Kungsmässan och klubben arrenderar.

Flera före detta tennisproffs försöker trycka på i frågan. Där bland Magnus "Gusten" Gustafsson som i dag är tennisförälder. Han vill gärna lyfta fram verksamheten i Kungsbacka - den fina klubbkänslan, engagemanget och glädjen.

– De lyckas locka en femårig tjej, likväl som en 75-årig man. De är bra på breddverksamhet men har också en tillräcklig elitsatsning. Det är så jag, och jag tror många med mig, vill se idrotten, säger Magnus Gustafsson.

ANNONS

Ulrika Granfors är förvaltningschef för kultur och fritid i Kungsbacka.

Hon har inte varit nåbar för en intervju men meddelar GP skriftligen att hon har en bra dialog om konkreta lösningar med klubben. Under tiden hoppas hon att klubben får behålla nuvarande bygglov så att den omfattande barn- och ungdomsverksamheten inte påverkas.

– Det stämmer att vi har en bra dialog. Det har vi haft hela tiden. Men det måste hända något nu. Att ha kvar airdomen har aldrig varit ett alternativ för oss. Akustiken är dålig och driften är dyr, säger Patrik Larsson.

Klubben ska överklaga länsstyrelsens beslut.

ANNONS