Klockaregårdens förskola rivs

ANNONS
|

Sprickor i bärande väggar, buktande och spruckna golv, lösa takplattor som ramlar ner och dessutom nyligen konstaterat mögel. Till slut orkade personalen på Klockaregårdens förskola inte mer utan tog kontakt med skyddsombud som anmälde arbetsgivaren, Mölndals stad, till Arbetsmiljöverket.

Staden måste senast den 25 mars komma med en plan för godtagbara åtgärder, annars kan skyddsombuden kräva att skolan stängs.

- Jag har svarat Arbetsmiljöverket och vi kommer nu att göra allt för att så fort som möjligt hitta en lösing med nya lokaler, säger Lars-Gunnar Olsson, barnomsorgs- och utbildningsförvaltningens områdeschef för Lindome.

Martin Svensson, fastighetschef på Samfast, som förvaltar stadens fastigheter, bekräftar att man sannolikt kommer att riva förskolan.

ANNONS

Klockaregårdens förskola, som byggdes i början på 80-talet, har en lång historia fylld av bekymmer. Redan för cirka tio år sedan uppstod sättningsproblemen som man kontinuerligt hållit ögonen på och försökt åtgärda.

Sista försök

I ett sista försök att komma till rätta med problemen revs den ena delen av den vinkelbyggda skolan för några år sedan, i hopp om att marktrycket skulle lätta. Men det hjälpte inte. Förra våren gick en byggnadskonstruktör igenom den återstående byggnaden och kunde konstatera att det inte fanns någon akut fara. Men sedan dess har problemen accelererat och personalen, som varit kraftigt oroad av den ökade sprickbildningen och buktande golv, planerade nyligen att stänga en del av lokalerna av rädsla för att golven skulle ge vika. Dessutom har man nyligen konstaterat ohälsosamma halter av mögelsporer.

- Vi har gjort en sanering och i torsdags gjordes nya mätningar av sporhalterna. Provresultaten är dock inte klara än, säger Martin Svensson.

- Nu ska vi i första hand försöka få upp paviljonger i anslutning till skolan, helst redan till sommaren men senast i höst. Sedan måste vi få fram nya lokaler till förskolan.

Instabil mark

Att bygga på samma tomt är dock inte aktuellt.

Marken är alltför instabil. Den ligger i brytningsgränsen mellan fast grund och något som tidigare varit en soptipp för industri- och grovavfall.

ANNONS

Fyllnadsmassor har lagts på innan marken bebyggdes men det har inte blivit stabilt.

Exakt var en ny förskola ska kunna byggas är dock ett stort frågetecken. Kommunen har i dagsläget ingen egen mark i området.

Lindome kyrka ligger ett stenkast från Klockaregårdens förskola och enligt förvaltningschefen Lars-Erik Larsson kan räddningen möjligen komma den vägen genom att kommunen tar över någon av kyrkans byggnader.

- Ja, det är riktigt, bekräftar Martin Svensson på Samfast. Vi har samtal med kyrkan. Barn0msorgs- och utbildnimngsförvaltningen har idag lite verksamhet i lokaler som vi hyr av kyrkan och vi diskuterar nu möjligheten att kunna bygga ut på marken.

ANNONS