Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/51

Klassiskt rally i Västsverige

Under lördagen fanns det mycket ögongodis att suga i sig för den motorintresserade i trakten. Tunga Rallyt Väst lockade nämligen till sig allehanda veteranfordon.

– Det är första gången som vi startar i Trollhättan, och alltid roligt att träffas på det här sättet, sa tävlingsledaren Jan Johnsson just innan det var dags att vinka av det första ekipaget.

Han är ordförande i Volvo Lastvagnar Veteranfordonsklubb, som anordnar rallyt tillsammans med Motorhistoriska sällskapet i Sverige.

– Det är som en poängpromenad på hjul, beskriver han tillställningen.

Deltagarna åker en runda på ungefär 13 mil med lite olika kontrollstationer och på vägen mot slutmålet på Hisingen passeras bland annat Vänersborg, Hjärtum, Lilla Edet och Lödöse.

Gamla fordon

Rallyt kördes i år för 24:e gången och är öppet för minst 30 år gamla lastbilar och bussar.

Ett av alla fordon – en Volvobuss från 1954 – rattades av Mikael Grahn. Han jobbar till vardags på just Volvo Lastvagnar, och vid sidan om har han gett det gamla fordonet omsorg.

– Jag har hållit på och grejat med den på lediga stunder under det senaste halvåret, fixat ventiler och tätat de största läckagen. Gamla maskiner har inte riktigt samma teknik som nya, sa han och skrattade.

Passagerare i 50-talsstil

Dagen till ära hade han sällskap av Magnus Bellenby, Kerstin Andersson, Suzanne Larsson och Andreas Gustafsson – en kvartett som agerade passagerare i 50-talsstil.

– Det här är min första resa med bussen, tidigare har jag bara provkört så det är skoj.

I startområdet på Toveks bil var det många besökare som passade på att ta en titt på de gamla fordonen.

En av besökarna var Lars Bengtsson.

– Jag körde lastbil på 60-talet, då var många av de här nya. En del var inte ens tillverkade när jag föddes. Detta väcker många minnen till liv, sa han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.