Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Klassisk slottspark ska växa sig starkare

Gräfsnäs slottspark ska rustas för framtiden. Fler aktiviteter, bättre skyltning och en tydlig entré ska bidra till att utveckla parken och få fler besökare.

Ett par mil norr om Alingsås ligger Gräfsnäs slottspark, ett populärt utflyktsmål sommartid. De cirka 80 parkeringsplatserna räcker oftast inte, så man får utnyttja gräsmattorna. Det är dock svårt att räkna besökarna eftersom det inte finns en entré till parken.

– Uppskattningsvis är det 100 000 besökare per år i parken, runt 20 000 per sommar i slottsruinen, säger Erik Samuelsson, bebyggelseantikvarie, arkeolog och ordförande i föreningen Gräfsnäsparken.

Det är en intresseförening och en organisation för parkens alla aktörer. Föreningen får ett årligt anslag på 250 000 kronor av kultur- och fritidsförvaltningen där det bland annat ingår att ansvara för aktiviteter för barn och unga, sköta bokning av arrangemang och bemanna slottsruinen. Planeringsarbetet leds också av föreningen.

– Vi har gjort en färdplan där vi har satt upp ett 20-tal punkter med områden som kan utvecklas. Min personliga favorit är Gräfsnäs trädgårdar, där tanken är att återskapa slottsträdgården enligt historisk förebild, säger Erik Samuelsson.

I listan är inget prioriterat, men föreningsordföranden vill gärna förutom visionsarbetet lyfta fram organisationen.

– Det innebär både problem och styrka med flera aktörer. Samhällsbyggnadsförvaltningen äger parken, kultur och fritid ansvarar för drift och verksamheter, tekniska ansvarar för investeringar. Dessutom är intresseföreningen ett samarbete med sju-åtta ideella föreningar.

Ett annat inslag som Erik Samuelsson vill lyfta gäller säkerheten. Det finns broar, träd, dämmen och diken som behöver ses över.

I listan har de olika projekten mycket preliminära prislappar.

– Det är en uppskattning av vad projekten kan kosta. Föreningen eller någon enskild kan söka bidrag till finansiering så vi vet inte var det hela landar, säger han.

I parken finns en mängd arbetsuppgifter som utförs av personer som står utanför den vanliga arbetsmarknaden. De klipper gräs, krattar löv och röjer bland buskar. Erik Samuelsson gläds åt att se hur besökarna i parken uppskattar det som görs, och hur arbetstagarna växer av stolthet över uppskattningen.

För Erik Samuelsson finns ytterligare idéer att utveckla, som att förlänga säsongen i parken med höstlovsaktiviteter och julmarknader.

– Gräfsnäs har ett kanonläge med närhet till Alingsås, Borås, Göteborg och Trollhättan. Då måste vi ha något som lockar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.