SMHI varnar för ishalka i samband med underkylt regn i Västra Götaland.
SMHI varnar för ishalka i samband med underkylt regn i Västra Götaland. Bild: Pedersen

Klass 1-varning för ishalka i Västra Götaland på annandagen

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka i delar av Västra Götaland från lunchtid på annandagen.
– Ett regnområde kommer in västerifrån och när det når kalla vägar kan det snabbt bli väldigt halt, säger meteorolog Alexandra Ohlson.

ANNONS
|

Varningen gäller i första hand de norra delarna av Bohuslän.

– Man kan säga från Munkedal och norrut. Även i Dalsland och i området sydväst om Vänern kan det bli halt under eftermiddagen och kvällen, säger Alexandra Ohlsson.

I de nordligaste delarna av regionen kan nederbörden komma i form av snö eller snöblandat regn.

I Göteborgsområdet där det är mildare blir det mest blött men kommer man upp på höjderna och in i landet finns risk för hala vägar.

Många på vägarna under annandagen

– I första hand öster om Göteborg, från Landvetter och mot Borås. Störst är risken på mindre vägar som kanske inte saltas, där bör man vara extra försiktig, säger hon.

ANNONS

Annandag jul är traditionellt en resdag med mycket trafik och den allmänna uppmaningen är att ta det försiktigt, anpassa hastigheten och hålla avstånden.

– När nederbörden når de kallare vägytorna kan det frysa på på väldigt snabbt, säger Alexandra Ohlsson.

Definition för Varning klass 1 plötslig ishalka:

Väderförhållanden som medför plötslig ishalka, exempelvis underkylt regn, regn på kalla vägbanor eller regn som följs av snabbt frysande vägbanor.

Om prognosen ändras till kraftigare underkylt regn med tre millimeter eller mer inom sex timmar uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS