Det 70 hektar stora området i nordöstra Kungsbacka ska förvandlas till nya stadsdelar. Bild: Lisa Henricson
Det 70 hektar stora området i nordöstra Kungsbacka ska förvandlas till nya stadsdelar. Bild: Lisa Henricson

Klartecken för nya stadsdelar

Kungsbacka stad ska fortsätta växa i norr. I nya stadsdelen Voxlöv tillsammans med Tölö ängar planeras cirka 2 000 nya bostäder, två skolor och parkeringshus.

ANNONS
|

Kungsbacka kommun har höjt takten för bostadsbyggandet från 500 till 700–800 bostäder per år. Främst är det staden som ska växa och för att nå målet är flera stora projekt, som exempelvis centralt belägna Valand, igång.

Nästa stadsdel på tur är Voxlöv och Tölö ängar i nordöstra Kungsbacka, nära Hede station. Området är 70 hektar stort och består idag till största delen av jordbruksmark, som främst ägs av privata företag. En femtedel ägs av kommunen och privatpersoner. Här ska omkring 2 000 bostäder byggas, varav en tredjedel hyresrätter, och det kommer att bli såväl lägenheter som radhus och småhus.

ANNONS

Även området kring Hede station ska utvecklas med verksamheter och service samt ett parkeringshus med 600–800 platser.

Nyligen tog planerna ett stort steg framåt då kommunstyrelsen gav klartecken till att skicka planprogrammet på samråd.

– Det är ett jättespännande projekt, med ett fantastiskt bra läge och fin boendemiljö. Närheten till Hede station gör att också att vi minskar behovet av bilar, säger kommunstyrelsens vice ordförande Fredrik Hansson (C).

Enligt planen för området ska målet vara högt när det gäller förnyelsebar energianvändning. Bland annat har kommunen ställt krav om utbyggd laddinfrastruktur för elbilar.

Utbyggnaden kommer att ske i etapper och delas upp i flera detaljplaner. I ett första skede ska Hedeleden byggas ut, vilket beskrivs som en förutsättning för att förverkliga bostadsprojekten.

– Vägen kommer att gå från Hede station till Tölö ängar och binda ihop de nya stadsdelarna, säger Sofia Wiman, planarkitekt.

I takt med att de nya stadsdelarna växer fram vill kommunen bland annat bygga skolor, äldreboenden, idrottshall och bibliotek.

I dagsläget planeras för två nya skolor, en i Voxlöv för årskurs 4–9 och en i Tölö ängar för lägre årskurser.

– I Tölö ska vi också bygga en förskola i anslutning till skolan och även i Voxlöv kommer det att behövas på flera ställen.

ANNONS

Samrådet, då alla som vill kan tycka till, pågår fram till 25 juni. Enligt Sofia Wiman kan arbetet med de första detaljplanerna dra igång vid årsskiftet.

– Då kan man börja bygga tidigast 2021, säger hon.

Hur snabbt utbyggnaden sedan kommer att ske är upp till den politiska ledningen.

– Det är svårt att sia om tiden. Men jämför man med Kolla parkstad, med cirka 1 000 bostäder, räknar vi med tio års utbyggnad och här talar vi om mycket fler, säger Fredrik Hansson.

ANNONS