Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Klartecken för åtgärder kring ån i Forsåker

Mark- och miljödomstolen säger ja till planerade åtgärder för Mölndalsån i området Forsåker. Därmed har en viktig pusselbit fallit på plats i det stora bostadsprojektet.

Den nya stadsdelen som ska växa fram i det gamla pappersbruksområdet i Mölndal, kommer att innebära cirka 3 000 nya lägenheter, arbetsplatser, handel och service. Som GP tidigare berättat har åtgärder för att minska översvämningsrisken beskrivits som en förutsättning för att kunna bygga området. 

Det kommunala bolaget Mölndala fastighets AB, som driver utvecklingen av Forsåker, har därför ansökt om att få lyfta fram hela ån, då delar av den i dag går cirka 250 meter under mark. Tanken är att vattnet ska bli synligt och tillgängligt. Bolaget vill också gräva ner två rör i marken intill ån för att där leda förbi vatten och öka kapaciteten vid höga vattenflöden. 
Samtidigt vill de göra förbättringar för fisklivet,Samtidigt vill de göra förbättringar för fisklivet, bland annat genom ett betydligt större lekområde för lax.

I februari höll mark- och miljödomstolen huvudförhandling på plats och har nu godkänt åtgärderna. Vattenmyndigheten har tidigare bedömt att åtgärderna kan göra det svårare att uppnå god ekologisk status i vattnet och domstolen skriver att den risken inte kan uteslutas, men att tillstånd ändå kan ges eftersom samhällsintresset väger tyngre.
– Det här är en viktig del i projektet så det är väldigt positivt. Vi hade gjort en tydlig ansökan och oavsett om vi skulle bygga en ny stadsdel eller inte hade vi behövt göra något åt översvämningsproblematiken, säger Johan Lejonthun, projektutvecklare på Mölndala fastighets AB.

Förutsatt att förslaget inte överklagas går arbetet nu vidare med projektering kring ombyggnationerna kring ån. Planerad byggstart är våren 2020.
– Vi börjar där ån rinner in i Forsåker där vi ska lägga ner rör vid sidan om. Sedan kommer arbetet att ske i olika faser för att minimera påverkan på vattnet.