Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Klart med nya Onsalavägen

Den nya Onsalavägen kommer att byggas öster om grusåsen vid Norrelund och utanför jordbrukslandskapet i Björmosse. Det beslutade Vägverket på tisdagen.

Vägverket har tidigare föreslagit att vägen ska gå enligt alternativ fyra, lite längre österut. Men nu har de alltså ändrat sig och väljer i stället att gå vidare med alternativ tre.

- Förutsättningarna har förändrats sedan vi lämnade förslaget om alternativ fyra, säger Christer Claesson, projektchef på Vägverket.

Han syftar främst på en nationell hastighetsutredning som nu är klar. I den har Vägverket kommit fram till att maxhastigheten för landsvägar ska vara 100 kilometer i timmen.

- När vi föreslog alternativ fyra räknade vi med en hastighet på 110 kilometer i timmen och då hade alternativ tre begränsade möjligheter.

Länsstyrelsen har hela tiden rekommenderat alternativ tre. Däremot förordade kommunen alternativ fyra.

- Vi har tagit del av alla yttranden och gjort en samlad bedömning för att få fram det bästa alternativet, säger Christer Claesson.

Nu är nästa steg att ta fram en arbetsplan och en miljökonsekvensbeskrivning. Dessutom ska Vägverket bestämma vilka åtgärder som ska göras på den befintliga Onsalavägen.