Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tjörns kommun stängde Långekärrs skola 2015. Efter många turer i olika instanser öppnar den till hösten igen, då som föräldrastyrd friskola med Montessoriinriktning. Bild: Fredrik Hofflander

Klart för skola i Långekärr

Efter många turer blir det skolstart till hösten i Långekärr. Skolinspektionen har gett friskolegruppen på Tjörn klartecken så nu väntar ett intensivt arbete för att kunna ta emot elever i den tidigare nedlagda skolan.

I veckan kom det efterlängtade beskedet från Skolinspektionen, vilket Lokaltidningen STO var först med att berätta. Efter ett tidigare avslag överklagade föräldragruppen till förvaltningsrätten, som upphävde beslutet och skickade tillbaka ärendet för ny prövning. Och nu blev det ett ja.
– Det känns underbart att vi kan sätta igång. Det har varit en resa med känslor upp och ned, från december 2015, då vi fick veta att kommunen ville lägga ned skolan, tills nu när vi fick det glada beskedet, säger Daniel Eilhoff, en av föräldrarna som också sitter i styrelsen för den ekonomiska förening som står bakom den nya friskolan.

Han är väldigt imponerad av allt stöd som föreningen har fått från Tjörnborna.
– Vi har investerat mycket ideell tid men det har det varit värt. Nu ska vi ta fram en skolstrategi och börja rekrytera lärare, säger Daniel Eilhoff.
Skolan ska drivas med Montessoriinriktning, precis som den förskola föreningen driver. Det blir inte en renodlad Montessoriskola i början, då det krävs att alla pedagoger är utbildade i pedagogiken och att skolan fullföljer dess grundläggande riktlinjer.

Tillståndet gäller för årskurs 1-6 och fritidshem. Antalet anmälda elever kommer att avgöra vilka årskurser som startar i höst. Förskolan håller till i en del av skolan och där ska även årskurs 1-3 få plats. Men för årskurs 4-6 behövs ytterligare lokaler.
– Vi hade tidigare en bra dialog med kommunen och jag tror på en bra fortsättning för att komma fram till en bra lösning för de äldre eleverna också, säger Daniel Eilhoff.